''Булгаргаз'' иска ново поскъпване на газа за септември

OFFNews 15 август 2022 в 19:50 1687 1

газ

Снимка Архив

Само преди дни КЕВР одобри рекордното поскъпване на газа с 60%

"Булгаргаз" предлага ново 6-процентно поскъпване на цената на природния газ за септември, предаде БНР.

Така ще се стигне до рекордната цена от 315.61 лв. за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Ръстът се дължи не само на цените на природния газ на европейските борси, но и на ръстът на американския долар, чиято стойност се увеличи с 2.99 на сто.

Договорите за септември на борсата в Нидерландия TTF се сключват на цена около 205 евро за мегаватчас.

За август поскъпването на газа беше с рекордните 60% и цената му достигна 297,89 лв. за мегаватчас. В края на миналата седмица КЕВР утвърди предложението за новата тарифа на "Булгаргаз", като от Комисията посочиха, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

"Независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч. Основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад", увериха от КЕВР.

Оттам допълниха, че е от изключително значение през следващите месеци „Булгаргаз“ да положи максимални усилия за да гарантира сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови