Булгаргаз иска поскъпване на газа с 16% от октомври

OFFNews 21 септември 2021 в 15:11 2178 0

Снимка Pixabay

Природният газ да поскъпне с близо 16 на сто през октомври - това е предложила за одобрение "Булгаргаз" на енергийния регулатор, съобщава БНР.

Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца и ще бъдат утвърдени на 1 октомври.

Заради растящите цени на горивото от енергийния регулатор вече съобщиха, че най-вероятно от януари 2022 г. ще има и нови, по-високи цени на тока, парното и топлата вода.

Същевременно от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) излязоха с предложение до премиера, председателя на КЕВР и министрите на икономиката, финансите и енергетиката "за краткосрочна мярка за енергийно подпомагане на българската икономика". 

"Предлагаме да утвърдите компенсация за потребената електроенергия за периода 01.10.2021 г. – 31.03.2022 г. от всеки небитов стопански потребител (без тези за технологични разходи) в размер на 70 лв./MWh. Убедени сме, че това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика, с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия" - заявиха от АИКБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови