Букурещ отне лиценза на ''Евроинс Румъния''

Компанията e нямала необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност

OFFNews 17 март 2023 в 13:00 7762 0

Румънският финансов надзор отне лиценза на застрахователната компания "Евроинс Румъния", която е дъщерно дружество на българската "Евроинс", става ясно от съобщение, публикувано в сайта на Съвета на Органа за финансов надзор (ASF).

Отправено е искане да се обяви несъстоятелност на компанията. По-рано днес от БТА съобщиха за извънредна пресконференция на холдинга "Еврохолд" от 14 часа на тема "Враждебно превземане на "Евроинс Румъния" чрез незаконни действия на служители на румънския застрахователен надзор".

От ASF уточняват, че на 30 юни 2022 г. компанията e нямала необходимите по закон средства да покрие капиталовото изискване за платежоспособност и че към 30 септември 2022 г. ситуацията е останала непроменена, пише румънската агенция Аджерпрес.

За покриване на капиталовото изискване за неплатежоспособност са били необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (870 млн. лв.), а за покриване на минималния необходим капитал - 1,75 милиарда леи (700 млн. лв.).

"Съветът реши да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията, със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон. Мандатът на FGA приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в изявление на ASF, предаде Аджерпрес.

"Еврохолд" бе лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си "Евроинс Румъния". В последно време дружеството стана обект на проверки от румънския финансов надзор и от местната прокуратура, отбелязва Mediapool.

Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, заявиха от българската Комисия за финансов надзор (КФН). "В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на "Евроинс Иншурънс Груп" АД, нито на групата като цяло", пише в съобщението.

Междувременно румънското правителство обяви, че ще подкрепи всички необходими мерки за защита на интересите на застрахованите, предаде БТА.

"След направен анализ от Органа за финансов надзор, като отговорна институция, тя ще изпрати предложенията за решение на Министерството на финансите за внасяне на равнище правителство", се казва в съобщението на румънската изпълнителна власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews