БСП заподозря, че властта ще даде Летище София на турци

OFFNews Последна промяна на 14 март 2019 в 13:39 1867 1

"Днес беше приета скандална поправка в Закона за концесиите. Според нея, концесионният договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство." Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева на пресконференция.

Тя обясни, че депутатите са взели решение да отпадне т. 6 на параграф 17 от Закона.

"За първи път държавата е напълно уязвима и не може защити своя интерес. Затова питаме: предопределен ли е изборът на концесионер на Летище София? Защо е необходима поправката, която прави държавата напълно уязвима? Ако е предопределен изборът на концесионер, стоят ли турски интереси зад тази фирма?", попита Йончева.

Тя припомни, че концесията беше спряна по време на служебното правителство с мотива, че законът застрашава националната сигурност.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова допълни, че в променения закон се връзват ръцете на бъдещи управляващи.

"Няколко пъти сме казвали, че ако народът ни се довери да управляваме, ще прекратим тази концесия. За да се вържат ръцете за подобни бъдещи действия, се вкарват промени, които затрудняват този процес. България ще трябва да плаща при едно такова бъдещо действие, дори и виновен по договора да е концесионерът. Изрично се записва, че ще се решава в Арбитражен съд. Залагат се прегради към бъдещо прекратяване на концесията. Това ни навежда на мисълта, че всичко е договорено и че се поема ангажимент към бъдещия концесионер - който и да дойде на власт, няма да може да засегне интересите му", поясни Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8016

1

Велейн

14.03 2019 в 14:47

Не само летището...те цяла България вече са я харизали на тях. То се вижда... стига да имате очи.