Борисов представи проекта за газов хъб в Истанбул

OFFNews 10 юли 2017 в 15:23 3012 0

България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, които проведоха среща в рамките на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул.

Според двамата министър-председатели добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси.

На срещата Борисов отбелязал, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчертал и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор.

„Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване”, заяви премиерът Борисов.

По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участва и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.

"Изграждането на газовия хъб "Балкан" е водещо за бъдещето на България и ще даде възможност за диверсификация в търговията с газ в целия регион", заяви българският премиер пред делегатите на 22-ия Световен петролен конгрес в Истанбул.

Той подчерта, че страната ни работи активно за изграждане на интерконекторите с Турция, Гърция и Сърбия и че този с Румъния вече е построен.

Борисов коментира и възможностите на България за местен добив, който също може да се превърне в източник на суровина за газовия хъб.

Министър-председателят участва и в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама, посветена на енергийните проекти в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!