Борисов отиде при ''Хан Кардам'' и обяви най-евтиния модел на Сименс за най-добрия локомотив в света

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 13:07 19182 0

Когато имаш бързи локомотиви до 200 километра в час, сигурни, бързи, мощни, икономични, най-добрите в света. Като вагоните са с интернет, чисти, топли, удобни, вместо с автомобилите хората ще пътуват с влак.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който днес смени джипката Тойота Секвоя с новия локомотив на БДЖ "Хан Кардам" в поредния епизод на фейсбук кампанията на премиера, нашумяла като "Севда ТВ".

Машината е от модификацията "Сименс Смартрон" и въпреки че за българските условия е много удачен избор, е с характеристики, които далеч не са "най-добрите в света". Основното им предимство е, че са много евтини и икономични, но имат редица ограничения - не могат да пътуват в чужбина, предлагат се само в син цвят и не могат да се пребоядисват.

Транспортният министър се опита да обясни на началника си, че хората не се возят в локомотива, а във вагони, но Борисов имаше готов отговор:

"Така, но е много важно локомотивът да може да го изтегли до Варна или до Бургас, а не още на първия баир тука да подгрее и да се запали."

Тази година се очаква "Сименс" да достави общо 15 нови Смартрона в България. Хан Кардам е третият от серията. Първите два носят имената Хан Аспарух и Хан Тервел.