Борисов към кмета на Добрич: Багерите да не спират да работят, иначе имаш проблем

OFFNews 29 декември 2016 в 13:31 11789 7

Мегапроектът, който трябва да реши проблемите с водоснабдяването на Добрич, най-накрая стартира. Договора за изграждането му бе подписан от министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева и кмета на града Йордан Йорданов в присъствието на премиера в оставка Бойко Борисов.

Проектът е най-мащабният, реализиран някога от община Добрич. Той е на стойност 115 млн. лева. Безвъзмездното финансиране от ОП ”Околна среда” е 86 млн.лева, а съфинансирането от страна на общината – 10 млн. лева. Срокът за изграждането на водния цикъл е до края на 2019 година.

Проектът има повече от 10-годишна история. През 2004 година Европейската комисия се съгласява да започне подготовка и да се осигури финансиране по старата програма ИСПА. Следва дълъг период на анализи и подготовка. През 2012 година проектът е представен в ЕК, но оперативната програма е спряна през 2013-та. През 2014 година, по време на правителството на Пламен Орешарски, Европейската комисия отказа да го финансира.

„Мобилизирахме всички усилия и успяхме да убедим ЕК, че това трябва да бъде един от първите ранните проекти за новия програмен период на ЕС”, заяви министър Ивелина Василева.

Тя подчерта, че Добрич води черната статистика в страната по загуби на вода, които достигат до 86%.

Проектът предвижда цялостна подмяна на старите азбесто-циментови водопроводни тръби, полагани в периода 1950 – 1970 година. Ще бъде рехабилитирана част от канализационната мрежа, вкл. главните колектори, които водят до пречиствателната станция за отпадъчни води. Тя ще се модернизира изцяло, като бъде осигурено и биологично пречистване с отстраняване на азот и фосфор. Така няма да се допуска замърсяване и водите, които се заустват в река Добричка.

„Направихме невъзможното през последната една година. В следващите 24 до 30 месеца ще вървим в кал и вода, но ще бъде за хубаво. След като завършим проекта, градът ще придобие модерен европейски вид”, заяви кметът на Добрич.

Йордан Йорданов получи и ценни напътствия от премиера в оставка.

„Трябва всеки ден хората да те виждат там и багерите да работят. Ако един-два дни не работят, имаш проблем. Виждат ли хората, че се работи, каквото трябва ще изтърпят, защото знаят, че това е за тяхното здраве и добро”, заяви Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12633

7

trent

29.12 2016 в 19:05

Дай кмете, общинари, боже, скоро и във Варна, че ако това наистина стане както трябва в Добрич, то Варна ще стане за смях, с реките си при всеки дъжд и качественната си вода.

12415

3

senester

29.12 2016 в 14:36

Наистина,голяма мизерия ще е 2 години,но поне е в интерес на хората.А и дани не крадат много и направят ремонта качествено

14469

2

случайно прочетох

29.12 2016 в 14:25

“Йордан Йорданов получи и ценни напътствия от премиера в оставка.“
Щом са от премиера, няма как да са ценни. :)