БОРИКА се срина, банкомати и карти блокираха

Александра Маркарян 08 ноември 2013 в 15:14 20116 19

"Минах през 15-ина банкомата, това е първият, който проработи", сподели мъж пред банков клон в центъра на София. Снимка: OFFNews

 

Системата за обслужване на разплащанията с банкови карти БОРИКА блокира към 15 ч. днес.

Причината се оказа хардуерен проблем. 

Имаше проблеми при разплащанията с банкови карти в търговската мрежа, част от банкоматите не работеха, проблемно бе разплащането и в интернет. Не работеха около 3000 банкомата и близо 40 000 ПОС устройства в цялата страна.

Работата на банкоматите, включени в системата БОРИКА вече е възстановена, съобщиха към 16,45 ч. от "БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ". 15-ина минути по-късно бе възстановена и функционалността на ПОС терминалите.

Банките, чиито банкомати не се поддържат от БОРИКА, са ДСК, Юробанк (Пощенска банка), ОББ и ПИБ. Проверка на OFFNews в столичния център установи, че банкоматите на въпросните банки са сред малкото работещи в момента. Не са засегнати и Транскарт. 

 

БОРИКА осъществява връзки към 29 системи на банки и две платежни институции, работещи в реално време; връзките с картовите оператори Euronet в Унгария, Remote Processing Center (RPC) в Словакия и Кассис в Македония; връзките към системи за плащания с платежни карти през интернет; връзката със системата bPay за плащания на сметки през банкомати, връзката със системите за издаване и регистриране на карти, и приемане на плащания с карти през интернет чрез технологията 3-D Secure/MasterCard Secure Code, и др.

"БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ" АД е обслужваща организация на MasterCard Europe и като такава обслужва 12 местни банки и платежни институции при издаване и авторизация на плащания с картовите продукти на MasterCard. Дружеството е организация - процесор (Processor Company) на Visa International и като такава обслужва 12 местни банки при издаване и авторизация на плащания с картовите продукти на Visa.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!