Богомил Манчев: България трябва рязко да стартира изграждането на ядрени блокове

OFFNews 14 януари 2023 в 22:03 4594 3

Снимка Getty Images

Реакторна зала в ядрена електроцентрала

Държавата трябва да направи всичко възможно, като законодателство, рязко да стартира изграждането на ядрени блокове, коментира председателят на "Български атомен форум" Богомил Манчев в предаването "Говори сега" на БНТ.

Според него затварянето на въглищните централи през 2026 г., както е записано в сегашния План за възстановяване и устойчивост, е невъзможно. По-реално е това да стане между 2032-38г., но не е ясно дали икономически тези централи ще издържат дотогава. За съжаление ще си плащаме "хитринките, които сме правили тези 13-14 години, те ще произвеждат енергия, защото иначе не може да съществува държавата, и трябва да бъдем максимално ограничени колкото се може да ползваме по-малко такава енергия, която обаче е базова", посочи той. По думите на Манчев в "Марица Изток" има резерв от 1,5 млрд тона въглища, но те са много прашни, част трябва да се запазят в т.нар. студен резерв, за да се ползват в критична ситуация, но не може да остане сегашното положение. Може да удължават какъвто си искат срок, но новите цени на емисиите убиват икономически централите, посочи експертът.

Хубаво е до 2032 г. да се появят два ядрени блока, според мен, по-подготвена е площадката в "Белене", коментира още Богомил Манчев. Те могат да решат около 70-80 процента от емисионната съставка, която изхвърляме като цяло, защото ще произведат около 16 милиона мегаватчаса - т.е. те могат да заменят сто процента трите "Марици", но това не е правилно, посочи председателят на "Български атомен форум". Дори и да не направим реакторите, през 2032г въглищните централи пак ще бъдат затворени заради емисиите, защото емисията ще стане 150 евро на тон., а ние на всеки мегаватчас, произведен от горене на наши въглища, излъчваме към 1,3 тона, обясни той.

Според Манчев, ако се започне сега, за седем години можем да изградим два ядрени реактора. Има западна компания, с която може да се довърши проектът "Белене", без Русия, като държавата трябва да е 100 процента собственик, подчерта експертът. Тя трябва да е и сто процента собственик на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй". Ние, като европейска държава, трябва да проведем търг за избор на технология, не можем да посочим някого, само защото сме решили, че ни е политически изгоден, обясни Манчев. По думите му все още не функционира записаната в решението на парламента от тази седмица технология - AP1000. Тя си има някакви свои предимства, но първо трябва да бъде изпробвана в държавата, където е произведена, категоричен е председателят на "Български атомен форум".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4737

3

Того

15.01 2023 в 13:22

Няма свършване на руските бандити в тази държава.

-5840

2

Трябва, но май никой не мисли по- далече от следващите избори.

1220

1

хr4

14.01 2023 в 23:17

https://bivol.bg/tag/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2