БНБ след източването на 3.8 млн. от банкови сметки на Мартин Петров: Нямаме коментар (обновена)

Надзорът на БНБ би трябвало детайлно да разгледа всички процедури на банките за предотвратяване на подобни случаи. Ако на един се е случило, се е случило или ще се случи и на други, предупреждава Кадиев

OFFNews 24 ноември 2017 в 20:28 11503 5

"Нямаме коментар. Въпросите по пощата към пресцентъра." Това беше единствената реакция на представители* на БНБ към репортер на OFFNews, който попита за изчезването на 3.8 милиона лева от сметката на футболиста Мартин Петров в банка у нас по време на днешен брифинг за представяне на монета. Той продължи само няколко минути.

Според публикация в "Труд" парите на Петров са били източвани 10 години, били са направени над 450 неоторизирани транзакции от 13 негови сметки. Подаден е сигнал в прокуратурата и тече разследване.

От банката не коментират случая, като се позовават на банковата тайна. Обажданията и SMS-ите на репортерите ни се посрещат с мълчание.

В коментар тази сутрин икономистът Владимир Каролев заяви, че такова нещо не може да се случи със съдействието на банката, както и че един служител (Петров е имал личен банкер в банката) няма как да направи това. За всяко нареждане собственикът на сметките трябва да е дал пълномощно, обясни той.

Друг икономист - Георги Кадиев - също изрази съмнение, че е възможно 10 години да се отклоняват пари от една сметка, да има над 450 неоторизирани транзакции от 13 сметки (колкото имал Петров и колкото транзакции се твърди, че са извършени) и вътрешната система на банката да не го хване.

Кадиев нарича това твърдение "абсурд" и дава възможни обяснения: или много хора са взели пари от тази афера, или нещо в банката е тотално сбъркано. 

Според него е абсурдно и друго твърдение в публикацията - че служителката, която е била личен банкер на Петров, е била уволнена 10 месеца преди той да разбере за изчезването на парите (през август), без той да бъде уведомен.

"Надзорът на БНБ би трябвало детайлно да разгледа всички процедури на банките за предотвратяване на подобни случаи.
Ако на един се е случило, се е случило или ще се случи и на други.

А парламентът да намери начин да гарантира всички депозити, ако са източени по вина на банков служител", съветва Кадиев. 

* В първоначалния ни текст погрешно бяхме цитирани подуправителя на БНБ г-н Калин Христов. OFFNews се извинява на г-н Христов за неволно допусната грешка. Публикуваме позицията на БНБ по случая без редакторска намеса:

Във връзка с публикация в сайта offnews.bg със заглавие “БНБ след източването на 3.8 млн. от банкови сметки на Мартин Петров: Нямаме коментар“ и текста към нея: “Нямаме коментар. Въпросите по пощата към пресцентъра. Това беше единствената реакция на подуправителя на БНБ Калин Христов към репортер на OFFNews, попитал го за изчезването на 3.8 милиона лева от сметката на футболиста Мартин Петров в банка у нас по време на днешен брифинг за представяне на монета”, Ви информираме, че публикуваните от Вас коментари не отговарят на истината и са лъжа.

Обръщаме внимание, че:

- Г-н Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител управление Емисионно не е участвал в посочената от Вас пресконференция.

- Г-н Калин Христов не се е срещал с журналисти от offnews.bg и не е отговарял на техни въпроси.

Настояваме въпросната публикация да бъде премахната незабавно от сайта offnews.bg и на водещо място в същия сайт да бъде публикувана информация, че информацията, съдържаща се във въпросната публикация, не отговаря на
истината, както и да бъде публикувано извинение към г-н Калин Христов.

В случай че опровержението и извинението не бъдат публикувани в сайта offnews.bg, ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки за защита на доброто име и репутацията на г-н Калин Христов по съдебен ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

24.11 2017 в 17:27

Някой клати банката ми се вижда на мен...

11464

3

Sin

24.11 2017 в 16:07

Мисля, Прокуратурата да се самосезира и да издигне обвинение срещу Петров, който сам е откраднал парите - вписвайки ордери за различни сметки, влязъл е поне 13 пъти през нощта в трезора, използва пресата за да нагнетява напрежение и срива имиджа на банката. Разследването ще е срещу неизвестен извършител, тъй като камерите през въпросните 13 нощи са били свалени за сервизни дейности, а Банковият Надзов в същото време е бил във ваканция.

15414

2

Hihi1981

24.11 2017 в 13:53

На 10.08.2017 има ли уволнени служители от Уникредит?

15414

1

Hihi1981

24.11 2017 в 13:52

М.Петров сам си е откраднал парите?Или от Банката са му ги откраднали?Май всичко клони към второто предположение?!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!