БНБ пуска нови двадесетолевки с повече защити

Александра Маркарян 28 февруари 2020 в 15:34 4607 0

Нова банкнота от 20 лева пуска Българската народна банка от 20 март 2020 г. Представиха я днес подуправителят на БНБ Калин Христов и главния касиер на централната банка Георги Костов.

Визията ѝ е същата, но е повишена защитата ѝ, отбеляза Христов. Банкнотата има нова холограмна лента с динамичен ефект, шахматно разположени изображения на изправения коронован лъв, нова осигурителна нишка с динамичен ефект "ветрило" и цветови преход от зелено към синьо. Добавен е нов знак за незрящи граждани, който се състои от три дебели и седем тънки релефни линии. Поставена срещу светлина на банкнотата се вижда воден знак с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов.

Ето как изглежда тя:

При новите банкноти с пръстите на ръцете си можете да усетите:

1. Хартия с лаково покритие, тонирана в син цвят.

2. Релефен печат на портрета на Стефан Стамболов, текстовете "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА", "ДВАДЕСЕТ ЛЕВА", "Стефан Стамболов", "1854-1895", годината на емисията - 2020, и винетката в горната част върху холограмната лента с числото "20" върху нея.

3. Знак за незрящи граждани - релефно изображение на два кръга, разположени един под друг, отпечатани в долния десен ъгъл върху лицевата страна на банкнотата.

4. Допълнителен знак за незрящи граждани, състоящ се от три дебели и седем тънки релефни линии, разположени под ъгъл вляво и вдясно върху лицевата страна на банкнотата.

Какво виждате:

5. Водният знак - полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов от лицевата страна на банкнотата и контрастно изображение на инициалите "БНБ".

6. Регистърът на проглед - правоъгълни шахматни, отпечатани от двете страни на банкнотата, които срещу светлина оформят числото "20".

7. Осигурителната нишка - вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна на банкнотата със светъл, повтарящ се текст "БНБ 20".

Калин Христов

Когато наклоните банкнотата, се наблюдават:

8. Холограмната лента вляво върху лицевата страна на банкнотата, която съдържа следните оптични ефекти (отгоре надолу):

- редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на лъв и орел;

- цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов;

- изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и триизмерно изображение на числото "20"

9. Осигурителната нишка, частично излизаща на сектори от обратната страна, с динамичен ефект "ветрило", което променя цвета си от зелено към синьо при промяна на ъгъла на наблюдение.

10. Скрит образ - в горния ляв край отляво на холограмната лента при наблюдение под ъгъл се появява числото "20".

Защитни елементи, установими с лупа:

11. Под лупа с увеличение 8-10 се вижда микротекст:

- на лицевата страна - хоризонтални линии с текст "СТЕФАН СТАМБОЛОВ", "1854-1895" и "20 ЛЕВА" във фона вляво от портрета; в две вертикални линии вдясно от портрета - текст "СТЕФАН СТАМБОЛОВ"; числото "20" е испълнено с текст "20 лева";

- на обратната страна - над изображението на лъва - поле от вертикални линии с числа "20"; в дясната долна част на банкнотата - "20".

12. С устройство с инфрачервен филтър (850 нм дължина на вълната) върху лицевата страна са видими само горната част на портрета на Стефан Стамболов, разделен с диагонал, подписът му, горната част на голямото число "20", разделено по диагонал, серийните номера, знакът за незрящи граждани и орната част от надписа "БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА".

13. При ултравиолетова светлина (365 нм на дължината на вълната):

- на лицевата страна - вдясно от холограмната лента се появява ивица, флуоресцираща в червено, състояща се от повтарящи се числа "20" и изображения на изправен коронован лъв, а двата серийни номера, дясната половина на фоновите елементи, регистърът на проглед и подписите на управителя и на главния касиер флуоресцират в зелено;

- на обратната страна - фрагментът от Орлов мост с орела флуоресцира в червено, портретът на Стефан Стамболов - в синьо, а изправен лъв и две числа "20" - в жълто-зелено.

От емисия 2020 са отпечатани общо 31 милиона банкноти, които няма да бъдат пуснати в обращение наведнъж.

Банкнотите от 20 лева от 1999, 2007 и възпоменателната банкнота от 2005 г. остават в обращение, заедно с новите банкноти от емисия 2020, казаха от банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови