Близки до Пеевски, Вълка, Домусчиев и Жоро Инсата - ето кой взе близо 1 милиард от ББР

Светослав Метанов Последна промяна на 17 май 2021 в 17:45 15197 1

Снимка pexels

Прасенце касичка.

Министерството на икономиката разпространи списъка на осемте големи кредитора на държавната Българска банка за развитие (ББР), които са прибрали близо 1 милиард лева от трезора, който е създаден да подпомага малкия и среден бизнес у нас.

Само преди ден служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че кредити за над половин милиард лева са били насочени към 4 фирми, за които има сериозни съмнения, че са свързани с бизнеси на бившия ДПС депутат Делян Пеевски.

Ето го и списъкът на големите кредитополучатели на ББЛ:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
Слънчев ден АД
Благоевград-БТ АД
Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
Параходство БМФ АД
Транспект АД
Инса Ойл ЕООД

Интересното в случая е кой точно стои зад големите пари, отпуснати от държавата.

"Слънчев ден" АД

"Слънчев ден" АД е черноморски курортен комплекс, който доскоро бе собственост на натирения от БСП близък до Бойко Борисов олигарх Георги Гергов. Той е продал фирмата собственик на хотелите "Съни тур" на "Амадеус - Ей Си Джи" - фирма на Ангел Палийски, който е най-известен в публичното пространство като дългогодишен президент на футболния клуб "Ботев" - Пловдив. Сделката е реализирана на 12 октомври 2018 г., дни след като общинският съвет на Варна реши и правителството на Бойко Борисов осигури средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лв. т. нар. "Дупката на Гергов" - 3 дка имот в центъра на морската столица, където заради археологически находки не може да се строи. 

Новият собственик на "Слънчев ден" Ангел Палийски се смята за изключително приближен до Делян Пеевски. В медийни публикации се твърди, че корпулентният успял мъж е отпразнувал именно в неговия хотел "Ястребец" в курорта Боровец 40-ата си годишнина. Твърди се и че на веселбата е присъствал и главният прокурор Иван Гешев.

 Благоевград-БТ АД

Благоевград-БТ АД е дъщерно дружество на някогашния бивш държавен тютюнев монопол "Булгартабак холдинг", от който не остана почти нищо. Крайната собственост стига до няколко дружества в ОАЕ, но се счита, че зад тях стои отново Пеевски.

Роудуей кънстракшън АД

Роудуей кънстракшън АД е свързвана с името на известен бизнесмен с анималистичен прякор - Румен Гайтански-Вълка.

Ето какво публикува по-рано днес за това дружество един от лидерите на Демократична България Владислав Панев:

Информация от Търговския регистър за най-големия кредит в историята на Българска банка за развитие. Фирмата Роудуей кънстракшън дължи близо 150 млн лева, с които е купила Пътстройинженеринг АД със седалище в едно момчилградско село. Тези 150 млн лева се плащат на предишния собственик на тази компания - Био майнинг на Румен Гайтански Вълка. Същата Био майнинг строи по думите на държавните органи незаконно на територията на Държавно ловно стопанство Искър (където от месеци чакаме кмета Фандъкова да издаде заповед за събаряне).

Кредитът е доста изгоден, не заради лихвата от минимум 3.75 процента. А защото вноската по главницата за 2020 година е едва 170 хиляди лева. Малко над 0.1% от общия размер. Вероятно голямата част от плащанията са предвидени към датата на падежа през 2029 година. Дето се вика, дотогава я камилата, я камиларя.

Иначе длъжникът Роудуей е на загуба от 3.4 млн лева за 2019 година. Консолидираните активи са за 169 млн лева, от които 159 милиона са в графата "търговска репутация". Ако не сте наясно какво значи това, това е разликата между счетоводната стойност на един актив (придобитите от Роудуей акции на Пътстройинженеринг) и цената, на която е закупен той. Дано ББР са си свършили работата добре и тази репутация е реална.

Всичко това го изнесох още миналото лято покрай незаконния строеж. Надявам се новото ръководство на ББР и на Министерството на икономиката да изясни обстоятелствата. Винаги съм изразявал скептицизъм за съществуването на тази банка. Защото рано или късно такива структури биват овладявани за съмнителни цели. Както се и случваше, само че до вчера далеч от националните телевизии.

Затова и 112-о място по медийна свобода е голям проблем. Защото иначе тия схеми щяха да стават публични навреме и институциите да са принудени да реагират. Сега е малко след дъжд качулка.

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) е собственост на Булгартабак, а тютюневият холдинг вече казахме чий е.

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Зад това дружество стои бизнесменът Санко Пешев. Знае се, че компанията е собственик на изключително луксозен комплекс в Гърция, а бизнесменът в изгнание Васил Божков е категоричен, че той представлява икономическите интереси на Делян Пеевски.

Параходство БМФ АД

Параходство БМФ АД е собственост на братята Кирил и Ангел Домусчиеви, които държат фармацевтични компании и футболния клуб Лудогорец. За бизнесмените се твърди, че са близки до Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Инса Ойл ЕООД

Инса Ойл ЕООД също е в списъка на кредитираните щедро от ББР. Дружеството е на едрия петролен бизнесмен Георги Самуилов - Жоро Инсата.

Транспект АД

Транспект АД е шапката, под която се сляха две от най-големите компании за автобусни превози у нас - „Юнион Ивкони“ ООД и „Груп Плюс“ ООД. И двете дружества се свързват с ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови