Бизнесът обеща заплатите да се увеличат с между 7 и 15%

OFFNews 21 ноември 2018 в 21:49 3563 1

Снимка БГНЕС, архив

Кирил Домусчиев

Заплатите в частният сектор догодина ще се увеличат с между 7% и 15%, обещаха работодателите след среща при премиера Бойко Борисов.

Решението идва на фона на недостиг на работна ръка, дори за нискоквалифицирани позиции. 

Работодателите обявиха, че има възможност догодина да бъдат увеличени заплатите в дружествата, които са членове на националните бизнес организации. 

Те обаче не бяха единодушни за това с колко ще е увеличението, като предложенията варират между 7 и 15%. 

Ще растат заплатите, обаче за тези, които са специалисти, за тези които искат да работят, за тези, които имат необходимите знания и умения, коментира председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в
България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

И продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имаш един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата, допълни той. 

Синдикатите, които присъстваха на срещата, настояха ръстът на заплатите да е двуцифрен. 

Днешната среща на министри, на представители на бизнеса и на синдикатите беше с цел да се опитаме да решим какво да бъде направено следващата година, за да бъдат решени проблемите, които хората поставят. В частния
сектор работят 78% от заетите и искаме до фирмите да стигне тази договореност за по-високи заплати", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той допълни, че във връзка с липсата на кадри у нас могат да се привлекат десетки наши сънародници от Украйна и Молдова. 

Двете страни са постигнали договорка и за увеличаване на цената на нощния труд. 

Представителите на бизнеса и синдикатите коментираха протестите в страната в последните дни.

"Аз мога да изляза с моите секретарки, счетоводителки, чистачки, от офиса да събера 200 човека и да изляза тука пред МС, ако нещо съм недоволен, това не е нормално. Трябва да се вземат мерки, това нещо да не затруднява икономиката и да не затруднява гражданите. Не могат да блокират магистралите да спират нашите тирове с нашата продукция", беше коментарът на Кирил Домусчиев.

На държавата ѝ трябва стабилност, един служебен кабинет или нови избори със сигурност няма да помогнат за увеличаването на доходите на хората и за ръста на нашата икономика, подчерта той.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов също изрази позиция срещу протестите, като посочи, че организацията му не е привърженик определени позиции да се изразяват чрез протести, защото те трябва да са добре аргументирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

21.11 2018 в 22:10

Аз не мога да разбера защо си въобразява някой, че може да "събира служителите си" и да ги води някъде. Един щеше да води 20000...и проблемът не е в образованието, а в "работодателите".
 
X

Да помогнем на украинските деца!