Бизнесът настръхна срещу новата цена на природния газ

Александра Маркарян 31 март 2017 в 18:58 4934 1

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Откритото заседание на КЕВР за цената на природния газ. На снимката - Иван Иванов, председател на КЕВР.

С остра декларация заради поскъпването на природния газ излезе сдружение "Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес" с председател Кънчо Стойчев.

Резкият скок на природния газ (с 29.64%), одобрен днес от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ще увеличи цените на парното, тока и топлата вода и за бизнеса, и за хората. КЕВР обяснява, че причината за увеличението е ръстът на цените на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца и по-високия курс на американския долар.

Според бизнеса решението е взето "по един непрозрачен начин, по съкратена процедура и без обществено обсъждане" и ще има "изключително неблагоприятен ефект върху редица сектори в българското производство", при които енергийните разходи имат значителен дял при формиране себестойността на продукцията. Такива са млекопреработване, хлебопроизводство, оранжерийното производство.

"Предвид изключително острата конкуренция на произведените в България стоки с тези от внос от други страни от ЕС, едва ли повишаването на цените за крайния потребител би било решението на въпроса. Тоест загубата ще се калкулира изцяло за сметка на производителите", пишат от сдружението в позицията си, изпратена до медиите.

Знаем какви са формалните основания за вдигане цената, но не и защо се бърза с тази крачка, когато преговорите между ЕС и ОАО „Газпром" за принципна промяна в правилата и доставката на природен газ са в много напреднала фаза и е възможно в най-кратки срокове цените, по които руският гигант доставя природен газ за България бъдат намалени, недоумяват те.

Само преди едно тримесечие КЕВР по чисто политически причини отказа да повиши цената на природния газ, а днес се готви - до голяма степен немотивирано и непрозрачно - да го направи, и то шоково, отбелязват представителите на бизнеса.

Крайно време е да се преустанови диктата на монополистите, опериращи на българския пазар, от който страда българския бизнес и българския потребител, завършват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови