Бизнес климатът ни по-добър благодарение на услугите и промишлеността

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2017 в 16:25 4134 1

Общият показател на бизнес климата се покачва с 0,8 пункта през януари спрямо декември благодарение на подобрения бизнес климат в промишлеността и сектора на услугите, показват данни на НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 0.9 пункта спрямо предходния месец в резултат на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение в оценките им за притока на нови поръчки, което е съпроводено и с по-благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

През януари средното натоварване на мощностите в промишлеността остава на нивото от октомври 2016 г. (74.6%). С оглед на очакваното търсене през следващите месеци обаче се предвижда недостиг от мощности.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила, като през последния месец негативното им въздействие се засилва.

Очакванията на мениджърите по отношение на цените са за запазване на нивата им през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството се понижава с 1.2 пункта, което се дължи на изместване на оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро” към „задоволително”, което е нормално за сезона. По тяхно мнение осигуреността на производството с поръчки намалява спрямо октомври 2016 г. и се оценява на 5.3 месеца. Същевременно обаче очакванията им както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията. Последната анкета отчита засилване на отрицателното влияние на фактора „неблагоприятни климатични условия”.

Бизнес климатът в търговията на дребно запазва нивото си от предходния месец.

При услугите показателят за бизнес климата се увеличава с 3.5 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги мненията им са също оптимистични.

През последния месец се регистрира нарастване на неблагоприятното въздействие на фактора „конкуренция в бранша”, който измества на второ място затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда.

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25535

1

Izalina

30.01 2017 в 22:58

Коя промишленост Конкретно?