Бюджет на парче, работата по текстовете продължава в четвъртък

Йорданка Веселинова 18 декември 2023 в 20:33 2144 0

Снимка БГНЕС

Депутатите приеха бюджет на парче. След 3-часов дебат основните разпоредби в план-сметката за догодина минаха на второ четене в зала.

За следващите дни остават преходните и заключителните разпоредби на законопроекта, като преди това, още рано сутринта утре, ще се проведе извънредно заседание на ресорната комисия, която трябва да догласува инвестиционните проекти на общините.

Бюджетът на рекордите... по гафове

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП определи, че с днешното разглеждане на проектобюджета се поставят рекорди в парламентарната практика. По-рано днес Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която водеше заседанието, три пъти закри пленарния ден, а след това той бе подновен. 

Вигенин изчете стенограмата от този момент и заяви, че в парламентарната практика това е прецедент. Той допълни, че за първи път ще се гласува бюджет на парче по незавършен доклад. Депутатът каза още, че изобщо разглеждането на план-сметката е в разрез с Правилника на НС, според който в рамките на извънредните заседания се разглеждат само точките от предварително обявения дневен ред.

На свой ред председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че това е станало, след като Александър Иванов от ГЕРБ получил инструкции по телефона, за да поиска удължаване на заседанието. Кирова също получила обаждане, на фона на трите пъти, в които закри заседанието, след което тя все пак решава да се продължи с бюджета.

Ресторантьорите отново оцеляха

Без изненади се провали поредният опит да се вдигне ДДС за ресторантьорите на 20%. Такъв имаше и при поправките в ЗДДС, но падна. Сега от ИТН отново опитаха да прокарат промяната, но опитът бе неуспешен. Така и през 2024 г. ресторантьорите ще ползват ковид мярката за 9% ДДС.

Отново спор за преместването в Партийния дом

И днес, както вчера на заседанието на бюджетната комисия, се заформи спор около преместването на парламента в сградата на бившия партиен дом. Поводът бе гласуването на бюджета на Народното събрание, който за идната година ще бъде 4 млн. лв. Увеличението на сумата е заради изграждането на нова система за гласуване. Тезата на ИТН, че този разход е излишен, тъй като вече има система за гласуване. Вчера председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС го контрира и заяви, че настоящата система е неефективна и се отнема около минута за всяко гласуване, докато с нова ще са необходими около 5-6 секунди. Освен това с такава се запазва и тайната на вота. 

Депутатите приключиха с гласуването по първите 10 члена от законопроекта. Работата по текстовете в зала продължава в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!