БХРА иска отваряне на ресторантите за Коледа: Кой отива в 5-звезден хотел, за да яде в стаята

OFFNews 14 декември 2020 в 15:09 6211 0

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява своето неудоволетворение относно изказването на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени. Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период. Това се казва в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите.

Хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване. Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единствения шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, заявяват още от БХРА.

От организацията уточняват, че за персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед. Но реално не им е позволено да работят, тъй като потенциалните им клиенти няма къде да се хранят на спокойствие.

Дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците, посочват в писмото от асоциацията на кръчмарите.

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояват спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според асоциацията е задължително да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия.

Ние настояваме служителите ни да бъдат подпомогнати със сто процента от дължимата им заплата, а държавата да поеме и всички осигуровки. Ние не искаме да изпратим на улицата стотиците лоялни служители, в чието обучение са инвестирани не само средства, но и ноу хау, се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови