Безплатни застраховки за столичните медици на първа линия в борбата с Covid-19

OFFNews Последна промяна на 02 април 2020 в 11:00 1804 0

Застрахователна компания и столичната колегия на Българския лекарски съюз предприеха обща инициатива в помощ на медиците, които са на първа линия в борбата с Covid-19, съобщава БЛС.

Компанията обяви, че застрахова безплатно медицинските служители и друг персонал, работещи в медицински заведения, където се извършва лечение на коронавирус в София. Вместо да направи парично дарение, тя е избрала да подкрепи всички медицински лица, които с риск за живота си застават на първа линия в нелеката борба с вируса - се казва в съобщението.

Всички лекари, медицински сестри, лаборанти, регистратори, санитари, шофьори, работещи в Спешна помощ и интензивните отделения на държавните и градските болници, които са пряко ангажирани в лечението на коронавирус, както и пулмолозите, рентгенолозите и рентгеновите лаборанти в лечебни заведения, лекуващи коронавирус в София към днешна дата, на възраст под 65 години попадат в обхвата на груповата рискова застраховка „Живот“ с покритие Covid-19.

Застраховката е валидна от днес за срок от 6 месеца и предвижда изплащане на застрахователната сума от 1000 лв. при временна неработоспособност за времето на домашно лечение при установяване на инфекция с Covid-19 и 1500 лв. при временна неработоспособност за времето на болничен престой при установяване на същото заболяване.

Към момента медицинските лица, ангажирани пряко в борбата с епидемията, работят във Военномедицинска академия, „Пирогов“, Университетска болница „Александровска“, „Св. Анна“, Белодробна болница „Св. София“, Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“, Втора градска болница и Пета градска болница, и наброяват над 1200 човека.

Застраховката ще бъде допълнителна финансова подкрепа за заболелите медицински служители към обезщетението от 800 лв., с което столичната лекарска колегия на БЛС ще покрепи всеки един от членовете си. СЛК отпуска средствата от Фонда за взаимопомощ, който беше създаден на 12 март т.г. за подпомагане на колеги, работещи в условия на Covid-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови