Без наказателни лихви при предсрочно погасяване на кредит

OFFNews 03 февруари 2014 в 10:41 2114 1

Йордан Цонев

Банките няма да имат право да прибират наказателни лихви при предсрочно погасяване на кредит. Това предвижда новият проектозакон за потребителските кредити, чието внасяне в Народното събрание предстои, обяви председтелят на бюджетната комисия Йордан Цонев в интервю за bTV.

В договора за ипотечен кредит ще бъде записано и какви са възможните последствия при просрочия. Банката ще е длъжна да предостави две възможности - банката да може да вземе ипотекирания имот и да прекрати по-нататъшните си претенции към клиента или да има право и на допълнително вземане, освен имота, но при ясно разписани условия.

Наказателните лихви за предсрочно погасяване ще отпаднат, но ще има едно изключение. Ако клиентът погаси кредита си през първата година, ще тябва да плати някакви разноски на банката, защото тя в първата година купува ресурса и трябва да бъде овъзмездена, посочи Цонев.

В проектозакона бил разписан таван на тези такси - не повече от 1%.

Механизмът за определяне на лихвите по кредитите също е засегнат в проекта. Банките ще бъдат длъжни да обвържат плаващия компонент с общоприети индикатори или индекси, например "Софибор", "Юрибор", "Либор", индексите, определени от НСИ и БНБ.

Сега промяната на лихвите по неясни критерии след сключването на договора е един от основните проблеми за кредитополучателите.

Според Цонев методиката за изчисляване на този компонент не трябва да може да се променя едностранно от банката.

Чрез проекта и отпускането на бързите кредити до 400 лева ще трябва да бъде подчинено на правилата на закона. Досега кредитите под тази сума не попадаха в закона. За тях обаче ще има отделен закон, каза Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови