БЕХ вади парите си от Българска банка за развитие

Александра Маркарян Последна промяна на 13 януари 2014 в 12:30 1398 8

Български енергиен холдинг
Български енергиен холдинг

Българският енергиен холдинг ще извади парите си от Българска банка за развитие и ще ги разпредели в минимум пет банки.

Това става ясно от покана за предоставяне на оферти от банки, публикувана на сайта на БЕХ на 10 януари.

Забраната за концентрация на парите на държавните предприятия в едни и същи банки бе наложена от служебното правителство на Марин Райков с постановление, чието приемане бе провокирано от факта, че държавните пари бяха концентрирани в 2-3 банки - главно КТБ на Цветан Василев, ПИБ на Цеко Минев, както и в ЦКБ. Постановлението изисква не повече от 25% от ресурса да бъде концентриран в една банка, като за избора на банките има процедура. Крайният срок за изпълнението му бе 4 декември 2013, но той не бе спазен от редица предприятия, основно в енергетиката.

Парите на БЕХ са концентрирани в Българска банка за развитие.

Обяснението, което тогава дадоха от БЕХ до икономическото министерство за неспазването на срока, бе следното:

Към 30.11.2013 г. дружеството не е провело процедури, свързани с прилагане на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги. Дружествата от холдинговата структура са възложители по смисъла на Закона за обществени пръчки, поради което за паралелното прилагане на разпоредбите на закона и на Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги са извършени съгласувателни действия с Министерство на финансите и след получаване през м. ноември на допълнителни указания, са разработени вътрешни документи, които да въведат единен подход и да създадат възможност за формиране на еднаква политика за всички дружества от холдинговата структура при избора на институции, предоставящи финансови услуги. Дружеството отчита балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лв. и попада в хипотезата на т. 3 „Правила за концентрация“ от Правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги, като към 30.11.2013 г. парични средства, представляващи над 25 на сто от финансовия му ресурс има в 1 банка („Българска банка за развитие" АД). Концентрацията се дължи на успешно пласираната облигационна емисия през ноември 2013 г., като средствата от емисията ще бъдат използвани за решаване на ликвидните проблеми на дъщерните дружества и може да се очаква, че за следващия отчетен период няма да има концентрация на парични средства в една финансова институция.

Банките могат да подават оферти в деловодството на БЕХ до 24 януари, става ясно от обявата.

Те ще сключат едногодишен договор с Холдинга.

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2014 в 11:50

Медиите на Прокопиев разпространяват тази информация и не знаех, че имате нещо общо с Кръгът "Капитал". Както и да е, тази статия е излязла поне 10 пъти, като една и съща информация, но написана с други думи. Повтаряте се и поне представете на читателите си нещо по-различно, отколкото да повтаряте едно и също нещо множество пъти, без да има някакъв смисъл...

14.01 2014 в 09:55

Прави ми впечатление че най-много медии на олигарха Иво Прокопиев най-много лаят за тези държавни пари. Но нали се сещате че не повдигат въпроса случайно - на тях им се иска парите са в хазната на Левон и на Цветелина Бориславова. Те нали са от техните хора. Иначе от гледна точка на финансовата полза е без значение къде са парите - защото това няма да изплати високите дългове на държавните предприятия.

13.01 2014 в 20:45

Парите така или иначе не са всички в ктб. а и да ги изместят от една банка в друга това няма да има някакъв положителен финансов ефект. Излишно се спекулира по тази тема. Поинтересувайте се повече преди да изкажете мнение.

13.01 2014 в 17:39

Голям проблем къде ще са разпределени парите.

13.01 2014 в 17:26

Да се надяваме,че собственици на банки от друг пол ще са доволни...

13.01 2014 в 15:52

Още днес се очаква транш към КТБ на въпросната сума, че Делян е закъсал с наличните...
Между другото и моите пари в момента са там - предлагат най-добрата оферта, която търся за своите нужди.. Сори, ама въпрос на политика и търсен продукт, това което другите банки нямат...Търся начин да се изнеса оттам, но другите банки са пълни пердета...

13.01 2014 в 13:53

Споко, не се шашкайте, вадят ги от ЕБР и ги вкарват в КТБ, какъв е проблемът тук?

13.01 2014 в 13:32

Всъщност парите бяха разпределени главно само е една банка и всички знаем на чий мустакат чичка се води тази банка. Останалите винаги са били в рамките на нормалното и законовото. Е, след нареждането на Райков, както виждаме, съществена промяна няма засега и все още мустаки води по проценти останалите. Дай Боже скоро да се постигне равновесие в това отношение, макар че докато БСП-ДПС да на власт, не виждам светлина в тунела.