БДЖ се провали и в опитите си да наеме 5 локомотива

OFFNews 29 октомври 2020 в 16:23 5282 0

Закъсалите държавни железници БДЖ успяха да провалят поредна обществена поръчка през последните месеци.

Компанията прекрати процедурата за наем на локомотиви, на които разчиташе за "върже графика". Бюджетът на процедурата бе 25 688 200.00 лв. без ДДС.

С решение №18 / 26.10.2020г. на управителя и прокуриста на „ БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД се прекратява приключилата процедура: „Доставка чрез наемане на 5 (пет) броя магистрални електрически локомотива плюс опция за доставка чрез наемане на допълнителни до 5 (пет) броя магистрални електрически локомотива”, съобщават от дружеството.

От БДЖ уточняват, че до решението се стигнало, след като избраният от комисията участник „ЮБЕКС – България” ЕООД не предоставил в определения от законодателя и възложителя едномесечен срок необходимите за подписването на договора документи.

В същото време предложените параметри от останалите две фирми в процедурата надвишавали "моментните финансови възможности на дружеството".

От БДЖ посочват и че на този етап не се предвижда рестартиране на процедурата.

Компанията обмисляла в бюджета на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД за следващата година да се проучат възможностите както наем, така и закупуване на нови електрически магистрални локомотиви.

През последните месеци в БДЖ цари пълен хаос. Редица важни обществени поръчки бяха отменени като доставката на стари и нови пътнически вагони, пред провал е доставката на 16 нови електрически мотриси, заради калпаво написана тръжна документация от страна на самите държавни железници. 

В същото време финансовото състояние на БДЖ продължава да се влошава, приходите и пътниците спадат, закъснява и програмата за ремонт на локомотиви, Преди няколко дни от наличните общо 25 дизелови мотриси "Дезиро" в движение бяха само три.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови