Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Български локомотиви обслужват френските високоскоростни влакове TGV

Светослав Метанов 06 април 2022 в 10:59 10067 1

Докато за държавните ни железници е трудно и дори невъзможно да се каже добра дума, то частният локомотивен завод "Експрес Сервиз" в Русе е точно противоположният пример. Предприятието вече снабдява с български маневрени локомотиви и френските железници.

Така в списъка с имиджови клиенти на компанията влиза и гигантът SNCF. 

Доставените машини от българия са акумулаторни локомотиви от модела ES1000. Те вече извършват маневрената дейност на високоскоростните френски влакове TGV в централното  депо на SNCF в Лион - Technicentre de Lyon Gerland.

"Обучихме маневрен персонал и хора за поддръжка, като мнението на всички е, че техниката е много добра и интуитивна", заявиха от "Експрес Сервиз".

Въпреки че българският маневрен локомотив изглежда като малка жълта "въшка" пред високоскоростните френски влакове, мощността му е напълно достатъчна да ги обслужва. TGV тежи около 400 тона, а ES1000 е за номинален товар 1000 тона. Батерията им стига за цялата територия на депото, чиято дължина е поне 2 километра. Локомотивчето може да бъде заредено от всеки трифазен контакт.

Русенският локомотивен завод доставя маневрени локомотиви по цял свят. Във Великобритания предприятието миналата година продаде 6 машини, които обслужват влакове Stadler Flirt и Bombardier Aventra. Освен това различни модели електрически и дизелови български локомотиви на "Експрес Сервиз" са експортирани в Германия, Швейцария, Прибалтика, Русия, Бразилия, в съседните държави и дори в Китай. Маневрите в софийското метро също се извършват от русенски машини на батерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!