Българо-корейска камара ще развива инвестициите у нас

Борисов иска заводи на Hyundai и Samsung в България

OFFNews 25 октомври 2017 в 17:14 6913 0

"Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея" бе учредена със съвместната подкрепа на премиерите на двете държави – Бойко Борисов и Ли Нак-йон. Организацията беше представена днес в Централния шоурум на корейския автопроизводител „Хюндай Мотор“ като част от официалното посещение на министър-председателя на Южна Корея в страната ни. Той е придружаван от група министри, дипломати и от авторитетна бизнес делегация, водена от ръководителите на "Корейската Камара за Търговия и Индустрия", "Хюндай Мотор Къмпани", "Самсунг Електроникс", „Хюндай Хеви Индустрис”, електрическата корпорация "КОЕН" и компанията "Тонг Янг Мулсан". На събитието присъстваха посланиците на България и Южна Корея - Н.Пр. Петър Андонов и Н.Пр. Шин Бу-нам.

Новата камара е двустранна, доброволна, колективна организация на български и корейски дружества, които обединяват усилията си за по-бързо и ефективно развитие на търговско-икономическите отношения между България и Корея, като увеличат стокообмена, съдействат за внедряването на високи технологии, екологични системи, подкрепят съвместното участие в инфраструктурни проекти и реализацията на значителни инвестиционни индустриални обекти.

Двамата премиери са обсъдили резултатите от икономическото сътрудничеството до сега и изразиха ясно желание за по-бързо и активно развитие на двустранните търговско-икономически отношения и за реализиране на нови значителни инвестиционни проекти, в който процес създадената двустранна камара ще има важна роля.

Министър-председателят на Южна Корея изрази благодарността си, че са положени толкова усилия да се създаде тази камара. Той заяви, че силно вярва, че тя ще играе много важна роля за активно сътрудничество и интензивни контакти между хората. „Много съм впечатлен от нашия разговор с премиера Борисов. Има голям ентусиазъм за растеж на икономиката на България“, допълни той.

Ли Нак-йон обясни, че страната ни може да привлече много чуждестранни инвестиции с добрата си данъчна среда и икономическата си политика и уточни, че нашето правителство показва воля за развитие в областите на автомобилостроенето, енергетиката, инфраструктурата, ИТ сектора, земеделието, отбраната и индустрията. Той не пропусна да отбележи, че България е на стратегическо място и сътрудничеството между двете държави ще е от взаимен интерес.

Двамата премиери заявиха, че очакват бъдещи съвместни проекти с гиганти като Хюндай и Самсунг, което е пряко свързано с геополитическата роля на страната ни като врата към европейския пазар за Южна Корея. Те изразиха подкрепа на идеята за изграждане на завод за електромобили у нас с увереността, че камарата ще съдейства по този голям проект.

Бойко Борисов от своя страна потвърди намеренията тези големи инвеститори да влязат в България и изрази надежда следващата среща с колегата му от Корея у нас да е на първа копка на завод за производство у нас на тези концерни. Той обяви, че е приел поканата на колегата си да гостува в Южна Корея, но иска това да се случи, когато големите геополитически проекти вече са действителност и започне реално производство у нас, особено в ИТ сектора, автомобилостроенето и машини за отбрана. Борисов изрази радост, че в делегацията от Южна Корея са и президентите на Хюндай и Самсунг. Той допълни, че всеки корейски инвеститор е добре дошъл и ще му бъде обърнато внимание.

"Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея" се представлява от председателя Калин Дамянов с 26 годишен опит в корейския бизнес, от заместник-председателя г-н У Джае-хи, ръководител на „Хюндай Хеви Индъстрис България“ от 6 години, от генералния секретар Савина Константинова с общо 19 години работа с „Хюндай Моторс“, от заместник-председателя г-н Ан Донг-хи, председател на корейската асоциация в България, г-н Джеонг Янг-джонг, генерален директор на KOTRA, от Димитър Цоцорков, председател на най-голямото минно дружество „Асарел Медет“ АД, от Василий Скрипка, изпълнителен директор на „Свободна Бургаска Зона“ с 25 годишна история с Корея, от Фани Асенова, вносител на строителна техника от Корея, почетните консули на Корея в Бургас и Варна, бизнесмените Йосиф Спиридонов и Иво Михайлов и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови