България удвои количествата втечнен газ, които ще внася от терминала в Александруполис

OFFNews 19 септември 2022 в 17:25 5163 3

танкер
Танкер с втечнен газ.

България удвои капацитета на количествата природен газ, които ще влизат у нас чрез терминала за втечнен природен газ, който се строи на гръцкото пристанище Александруполис.

В изпълнение на Решение на Министерски Съвет No 661 от 15.09.2022 г., „Булгаргаз" ЕАД подписа днес допълнително споразумение с ГАЗТРЕЙД С.А. към сключеното на 14 март 2022 г. Споразумение за използване на терминала за втечнен природен газ (LNG) Александруполис, с което увеличи размерът на резервирания капацитет на 10 600 000 MWh/година за период от 10 години, считано от годината на въвеждането в търговска експлоатация на терминала, съобщиха от държавната компания.

Това количество плюс вноса на азерския газ би покрило две трети от нуждите на страната от синьо гориво.

Увеличаването на капацитета за съхранение и регазификация на терминала за втечнен природен газ до Александруполис от страна на „Булгаргаз“ ЕАД осигурява енергийната сигурност на страната, непрекъснатостта на доставките и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ, уточняват от дружеството.

Въпросните количества допълнителен обем вече бяха договорени на среща при президента Румен Радев с гръцката компания, която строи LNG терминала.

След разпределение на заявения капацитет или част от него, „Булгаргаз“ ЕАД ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ (LNG) в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 -2034 г. при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света.

С приемането на Проекта на Решение на Министерския съвет за резервиране на допълнителен капацитет от „Булгаргаз“ ЕАД в терминала за втечнен природен газ край гр. Александруполис, Република Гърция се цели продължаване на държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

19.09 2022 в 22:47

а така, през терминала, както ПП организираха и ударно довършиха тръбопровода. А не като онзи сръбско руския...

925

1

ешо

19.09 2022 в 18:37

Е НЕ НЯМАМЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО ТА ТРЯБВА РАДЕВ ДА ДОГОВАРЯ ГАЗ