България става център за производство на авточасти

OFFNews 03 април 2017 в 09:47 4602 1

Теодор Седларски

България се превръща в център за производство на части за автомобили, като в последните 2 месеца у нас са стъпили големи западни компании, коментира в интервю за БНТ служебният министър на икономиката Теодор Седларски. Фирмите предпочитат да изнасят производството си у нас заради данъчната политика и евтината работна ръка.

По думите на министъра целта на неговото ведомство е да привлече повече инвеститори, които да наемат квалифицирани работници и да увеличат заплатите.

"Много се говори за растежа на производителност на труда. Ами това става чрез капиталово снаряжение - така да се изразим, класически в икономиката. Чрез повече натрупване на високо ефективен капитал. Така че с малък брой работници да се произвежда голямо количество продукция, което води до големи приходи и възможност за големи заплати. За съжаление на някои хора тези стари модели, в които имаше хиляди заети в някакви цехове от старо поколение, вече няма да се върнат. Говорим за индустрия 4.0, която е една от инициативите на Министерството на икономиката в последния месец. Ние го изведохме като тема и много се радвам, че успяхме да го постигнем това нещо. Говори се, България преминава към това нещо. Новите индустрии са механизирани, роботизирани, изкуствен интелект. Там човекът заема творческите позиции", заяви Седларски в интервюто.

Служебният миниcтъp коментира изтеклия и в интернет запис, на който се чува как той коментира промени в бордовете на държавни дружества.

"Разговорът е по повод разпространението на българското кисело мляко. Записът цели да направи скандал и новина. Прокуратурата трябва да провери случая и да се разбере кой го е направил този запис, което е прецедент", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!