България сменя представителя си в Международната инвестиционна банка и увеличава дела си в нея

OFFNews 12 декември 2021 в 18:42 6764 1

Служебното правителство предприе действия за освобождаване на представителя на България в Управителния съвет на Международната инвестиционна банка Румяна Кючукова.

Решението е взето днес на извънредно заседание. За него съобщи правителствената пресслужба.

Окончателно думата има Съветът на управителите, който назначава и освобождава членовете на УС.

С друго свое решение правителството предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на дяловете на България в капитала на МИБ.

Предложението е съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 г.

България е със статут на страна-учредителка в МИБ. Страната ни е третият по големина акционер с дял от 10,04% във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42 203 226.32 евро.

"Участието на България в Програмата за капитализацията ще допринесе за по-голяма гъвкавост в оперативната дейност на Банката и за разкриването на повече възможности за финансиране на мащабни проекти с по-голямо въздействие върху региона. Пряката финансова подкрепа от страна на държавите-акционери на МИБ ще доведе до покачване на кредитните рейтинги и ще допринесе и до увеличаване на доверието към Банката от рейтинговите агенции и инвеститорите. Също така ще бъде осигурен растеж на активите и кредитния портфейл на МИБ", посочва правителствената пресслужба

МИБ е основана през 1970 г. в Москва. Страните-членки са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част е 326 млн. евро. Банката отпуска средносрочни и дългосрочни заеми на организации, банки и предприятия, действащи на територията на държавите-акционери на банката, а също и на организации от други страни, за осъществяване на съвместни инвестиционни проекти и програми. Банката обръща специално внимание на проекти в сектори, които са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки или на такива със значим социален ефект. Предоставя се финансиране за строителство, разширяване, реконструкция и техническо осъвременяване на съоръжения и предприятия, както и за внедряване на нова продукция, за защита на околната среда, инфраструктурата и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови