България ще участва в приватизацията на пристанищата в Александруполис и Кавала

Александра Маркарян 14 октомври 2022 в 14:38 6721 3

България вече не е само държава, стремяща се към собствената си диверсификация. България е държава, която изнася стабилност по отношение на газовите доставки и за други страни от региона - каза министър Милков по повод старта на интерконектора България-Гъ

Снимка Архив

България вече не е само държава, стремяща се към собствената си диверсификация. България е държава, която изнася стабилност по отношение на газовите доставки и за други страни от региона - каза министър Милков по повод старта на интерконектора България-Гърция.

България ще участва в приватизацията на гръцките пристанища в Александруполис и Кавала, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на редовния си седмичен брифинг днес.

Отчитайки работата си през последните два месеца и половина, когато е начело на МВнР, Милков каза:

"През този период бяха извършени интензивни консултации и предприети действия по отношение на участието на България в бъдещия втори газов терминал в Александруполис. Също така бяха дадени заявки за наше бъдещо участие в приватизацията на пристанищата в Александруполис и Кавала. С изграждането на подходяща инфраструктура на практика България може да има стабилен излаз на Егейско море, който да бъде един изключително стабилизиращ фактор за нашата икономика, за развитието на държавата, особено в контекста на рисковете, които произтичат от ситуацията в в черноморския регион от това, че Турция взема решения за увеличаване на таксите за преминаване през проливите. Тоест България да бъде беломорска държава е един много съществен плюс за в бъдеще за нас".

Анонс за подобно участие направи през март тогавашният министър-председател Кирил Петков. Той каза, че страната ни ще участва в консорциум с 10-15% държавно участие, който да се състезава за пристанище в Егейско море.

"Чрез евентуалното придобиване на концесионни права до 2062 г. България ще има достъп до пристанище в Егейско море. По този начин страната ни ще се превърне в стратегически партньор в търговските отношения в региона, което ще е от изключителна полза за българския бизнес", гласеше тогава съобщението на Министерския съвет.

По повод старта на междусистемната газова връзка с Гърция Милков заяви, че "България вече не е само държава, стремяща се към собствената си диверсификация. България е държава, която изнася стабилност по отношение на газовите доставки и за други страни от региона" и подчерта приноса на работилите години наред за реализацията на проекта за интерконектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1010

3

eimarinov

16.10 2022 в 00:08

Да отхвърлен е от Гърция след всв и преди не е спазваан

1010

2

eimarinov

16.10 2022 в 00:06

До автора !
Термините "приватизация" и "концесия" са коренно различни и не следва да се смесват В случая става дума само за концесия а това е дългосрочен наем....справка ЗК и ЗПСК ???

1035

1

Niko Kolev

14.10 2022 в 22:37

Някой има ли представа, какво е положението с клаузата за икономически излаз на Бяло море, според Ньойския договор?