България ще има азерски газ с пускането на интерконектора с Гърция

Йоана Георгиева 23 юни 2022 в 17:14 4800 1

СОФИЯ-ИНТЕРКОНЕКТОР БЪЛГАРИЯ-ГЪРЦИЯ

Снимка БГНЕС

Интерконектор България-Гърция

България може да получи в пълен обем природен газ от Азербайджан с пускането в експлоатация на газопровода IGB от Гърция, заяви посланикът на Азербайджан в България Хюсейн Хюсейнов в интервю за азербайджанската агенция Trend.

В същото време приключиха първите технически дейности, свързани със запълването на газопровода IGB. От средата на юни по 182-километровото трасе текат изпитания с тестови количества природен газ.

Тестовите обеми към момента са 3 700 000 куб. м. Количеството може да отговори почти изцяло на нуждите на страната.

В първата фаза на изпитанията газът беше подаван поетапно в посока Стара Загора – Комотини. 

Предстои същият процес на запълване с тестови количества природен газ и в газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини. Съоръжението там е завършено на 96% - то е почти двойно като мащаб в сравнение със станцията при Стара Загора и това се отразява на необходимото време за провеждане на съответните тестови процедури.

"Министър-председателят на България Кирил Петков каза пред местни медии, че се планира пускането на IGB в експлоатация през юли или август." - заяви Хюсейнов.

Посланикът каза още, че Азербайджан ще изиграе решаваща роля на българския енергиен пазар, тъй като е надежден енергиен източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови