България с първи интерконектор до зимата

OFFNews 23 юли 2016 в 12:26 6477 1

Страната ни ще има първата изградена междусистемна газова връзка – тази с Румъния, до края на есента.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заедно с румънския си колега Виктор Влад Григореску провери изграждането на участъка под река Дунав.

На площадката в град Мартен бе представена техниката на австрийската компания Хабау, която работи по газопровода. „Всички дейности се изпълняват по график, благодарение на добрата координация между газопреносните оператори на България и Румъния – „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“, подчерта министър Петкова. По думите й с изграждането на интерконектора България-Румъния ще се осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Междусистемната свързаност между България и съседните страни ще изпълни един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз. Румънският министър Григореску заяви, че завършването на проекта не е лесно, но изрази увереност, че графикът ще бъде спазен.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“ подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

1

Руслан

23.07 2016 в 19:14

Нали всички конектори и интерконектори се пълнят от едно място? Ил бъркам
 
X

Да помогнем на украинските деца!