България на 10-о място в света по покупки на изкопаеми горива от Русия от началото на войната

Красимир Крумов 05 юли 2022 в 11:38 1577 0

Мониторингът на приходите от изкопаеми горива за Русия ни подрежда на 10-то място в света.

Снимка OFFNews / CREA

Мониторингът на приходите от изкопаеми горива за Русия ни подрежда на 10-то място в света.

България се подрежда на 10-то място в света по купени от Русия изкопаеми горива от началото на войната в Украйна. Това показват данните на базирания във Финландия Център за изследвания на енергията и чистата вода (CREA), който анализира постъпленията на Москва от продажбите на изкопаеми енергийни източници - въглища, газ и нефт.

Само за първите 100 дни на войната София е купила от Русия газ и нефт за 2.71 милиарда евро, а с днешна дата, към момента на публикуването на този текст, сумата възлиза на 3,301 милиарда евро. Ако, както изчисляват експертите, един ден война срещу Украйна струва на Русия 1 милиард евро, то приходите от продажбата на горива за България могат да стигнат на Кремъл за поне три дни война в Украйна. Това ни дава 10-то място в общото класиране, водено от Китай със 17.933 милиарда евро, следван от Германия с 14.777 милиарда, Нидерландия със 7.65 и Турция със 7.322.

Към този момент България е доставила от Русия нефт за 1.3 милиарда евро и газ за близо 2 милиарда. Само страните от Европа са платили за изкопаеми енергийни източници на Кремъл общо 64.9 милиарда евро от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови