Австрийска компания предлага соларно парно на Топлофикация София

OFFNews 12 декември 2018 в 14:15 4220 0

Австрийската компания SOLID и българският ѝ партньор – Институт за нулевоенергийни сгради (ИНЕС) внесоха предложение за проучване, проектиране и изграждане на нови топлофикационни мощности към системата на столичната Топлофикация, базирани на слънчева енергия. Проектът може да се реализира чрез публично-частно партньорство (ПЧП). 

Предложението предвижда Топлофикация-София да включи в мрежата си малка слънчева топлоцентрала, която да изиграе ролята на "изследователска площадка", като междувременно подпомага доставките на топлоенергия.

Идеята е резултатите да послужат за бъдещо изграждане на топлофикационни системи на основата на слънчева енергия за новостроящите се квартали на столицата. Сега новодомците в тези райони на столицата се отопляват според възможностите и предпочитанията си и това допринася за мръсния въздух в града.

Като основен източник на фини прахови частици през студените месеци се сочи битовото отопление, което именно налага търсенето на алтернативни, екологични и устойчиви източници на битова топлоенергия. 

SOLID е участник в един от най-мащабните проекти за слънчево топлофициране в Европа – този в австрийския град Грац - BigSolar се осъществява с цел захранване на града с възобновяема топлина през цялата година, а строителството започва през 2019 г. Компанията е разработила подобна концепция и за Белград.

SOLID и ИНЕС предлагат да се проучи възможността за изграждане на система тип „BigSolar“ със сезонно складиране за централно отопление на София, чрез която да се постигне минимум 5% дял на слънчевата топлоенергия в общия енергиен микс на Топлофикация. Предлага се новата мощност да бъде използвана за новостроящи се квартали, като първата инсталация може да е на свободна земя в имот на Топлофикация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови