Авиоотряд 28 става Държавен авиационен оператор

Преименуваният авиоотряд ще получи правителствения ВИП “А” терминал

Георги А. Ангелов 20 януари 2021 в 13:01 4089 0

Снимка udi-marble.com

Правителственият ВИП терминал на летището ще премине към преименувания Авиоотряд.

“Авиопревозвачът” на властта Авиоотряд 28 вече ще се казва Държавен авиационен оператор. Това е заложено в промените на Закона за гражданското въздухоплаване, които бяха одобрени на първо четене от парламента. Проектът е на правителството.

Според източници на OFFNews причините са преименуването са две. Първата е самото име. Звеното е наречено така при основаването му през 1972 г., когато се навършват 28 години от “социалистическата революция”, тоест превратът на 9 септември 1944 г. Другата причина са протоколните функции, свързани с наземното обслужване, които ще бъдат поети изцяло от преименуването звено след концесионирането на летище София. Към този момент част от тях се изпълняват от държавното летище. Преименуваният авиоотряд ще получи правителствения ВИП “А” терминал. През него пътуват премиерът Бойко Борисов, членовете на правителството и други членове на делегациите летящи със самолетите на Авиоотряда. В момента депутатите и други държавни служители като членовете на ВСС, се обслужват безплатно през ВИП "Б" на летището безплатно. Идеята е те да минават през ВИП “А” и да започнат да си плащат на Държавния авиационен оператор за услугата с пари, предвидени за протоколни дейности от бюджета на ведомството. В момента на правителствения ВИП терминал работят над 20 служители.

Със законопроекта се предлага министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който ръководи и контролира гражданското въздухоплаване, да определя с наредба условията и реда за експлоатация на безпилотни въздухоплавателни средства (дронове). Законопроектът предвижда това да бъде съгласувано с министъра на вътрешните работи и с председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. Една от промените в закона е, че дроновете ще бъдат регистрирани и, ако са с товароносимост над 20 кг, трябва да бъдат застраховани, ако не се използват за спортни или развлекателни цели.

Променя се и редът за принудително приземяване на “въздухоплавателно средство, което е навлязло без разрешение във въздушното пространство на Република България или е без държавен регистрационен отличителен знак, или не се подчини на указанията на органите...”. Досега редът за това е бил определян с наредба на министрите на транспорта, отбраната, МВР и председателят на ДАНС. С новия закон наредбата ще бъде написана от правителството по предложение на гореизброените.

Проектът предвижда и летища със статут на “летищна площадка” като това в Балчик да могат да приемат въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг, различни от търговски въздушен превоз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови