Аукционът за новия дълг се провали, МФ не хареса цената

OFFNews 04 април 2022 в 17:09 1803 0

Снимка Pexels

Мминистерството на финансите (МФ) отмени днешния аукцион, на който трябваше да бъдат емитирани 500 милиона лева нов дълг на вътрешния пазар. Ведомството на Асен Василев е отхвърлило направените поръчките, тъй като смята цената им за прекалено висока.

Това беше третия поред аукцион от началото на годината. Министерството на финансите аргументира отказа си заради "състоянието на фиска и възможностите за постигането на оптимална цена", става ясно от съобщението на ведомството.

Участниците на пазара са предложили поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв. - сума по-ниска от размера на емисията.

Планът на МФ бе да предложи за продан ценни книжа със срочност десет години и половина при лихва от 1,5 на сто. Тя е доста по-висока от осъществената емисия през октомври миналата година за същия вид книжа.

С отхвърлените поръчки новопоетият дълг от началото на годината остава един милиард лева, тъй като при предишните две предлагания на книжа с по-ниска срочност офертите бяха одобрени.

Според бюджета за годината до края на декември може да се поеме 7,3 милиарда лева нов дълг, а по прогнозни данни към края на март в хазната има излишък от над двеста милиона лева.

Именно през март бе направено голямо дългово погашение на главница и лихви на международните пазари. Засега страната ни не е излизала през годината с дългови емисии навън.

Към края на февруари, до когато има окончателни данни, във фискалния резерв има 9,9 милиарда лева.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови