Асоциацията за защита на потребителите: Сливането на ДСК и Експресбанк може да доведе до монопол

OFFNews 18 септември 2018 в 16:41 8306 0

Сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк може да доведе до монопол в България, с което да бъдат засегнати интересите на потребителите. Това се казва в становище на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП), разпространено до медиите от председателя на организацията Пейо Майорски. 

Освен това Сосиете Женерал Експресбанк да попадне под унгарска собственост в момент, в който Европейският съюз задейства наказателна процедура срещу Унгария, се казва в позицията на асоциацията.

"Ние алармираме властите да внимават с одобрението на сделката. За целта изпратихме писма до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), БНБ и Комисията на финансов надзор. Един от показателите, чрез които се определя дали е налице господстващо положение, е пазарният дял. След сливането, Банка ДСК може да доминира и да изкриви пазара, защото ще се превърне в гигант, особено при банкирането на дребно. Комбинираният пазар на двете банки при ипотечните кредити е близо 27%, а при потребителските – 38,78%. При общия размер на кредитите за домакинства, делът на банката става 31%, а при жилищните ипотечни кредити – 26.7%", пише още председателят на АЗП.

Майорски уточнява, че новата банка ще бъде лидер по размер на активите – според данните на БНБ към края на юни 2018, те ще достигнат 19.1 млрд. лв., докато тези на първата в момента УниКредит Булбанк са 18.6 млрд. лв. Така Банка ДСК ще заеме първо място по този показател. А освен това новата институция ще бъде лидер по размер на отпуснатите кредити (17.05 млрд. лв.) и привлечените депозити (16.7 млрд. лв.).

"Общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България обаче вече трайно ще надхвърлят посочената граница от 40% на КЗК след осъществяване на придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от Банка ДСК. По този начин те ще управляват над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от кредитите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. Особено силна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни кредити – 57.5% от тях ще са отпуснати от трите най-големи банки, докато при потребителските кредити този дял е 50.7%, а при депозитите от домакинства – 50.3%. Това ще се отрази и върху дела от печалбата, който ще достигне 60.6% от общата за банковата система", изчисляват от Асоциацията за защита на потребителите.

От организацията смятат за притеснително, че те трите банки могат да се разбират помежду си и да диктуват пазара и дават пример с вдигане на лихвите по кредитите, което би ощетило българските граждани.

"Притеснителен е и един друг факт. След сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк, около 20% от активите на българската банкова система ще бъдат контролирани от групата OTP с централа в Унгария. Това е държава извън Еврозоната и скоро не иска да влиза в нея и със свободно плаващ валутен курс. Следователно, българската банкова система ще бъде изключително зависима от решенията на Унгарската централна банка, не просто откъм стабилност на банката-майка, но и по линия на дъщерно финансиране от банката-майка към българската банка. При наличие на инфлационни или дефлационни шокове и съответни резки действия на унгарската централна банка, промяната в стойността на унгарската валута ще има директен ефект върху стабилността на българската ДСК. Потенциалните негативни ефекти могат да са разнопосочни – непредвидимо контрациклично свиване на кредитирането, проциклично прегряване на кредитирането или шоково изтегляне на финансиране от дъщерната банка (с цел покриване на загуби на банката-майка), което би могло да я дестабилизира", коментират икономисти, цитирани в позицията подписана от Майорски.

От АЗП заяват подкрепа за намерението на българското правителство за влизането на страната да влезе в Банковия съюз и Еврозоната, тъй като това е стъпка в посока защита на потребителите от Европейската централна банка.

В противен случай банковата ни система ще бъде зависима от Унгария. Български икономисти също смятат, че купувачът на Сосиете Женерал Експресбанк в България – унгарската OTP е с рисков профил. След сделката Fitch обяви, че поставя рейтинга на Експресбанк А- под наблюдение и очаква при приключването й той да бъде понижен до нива около BB заради по-слабата възможност за подкрепа от новия собственик. Това би означавало понижение с поне пет стъпки, пише още в позицията на АЗП.

За разлика от Societe Generale, която е под директния надзор на Европейската централна банка и има достъп до нейната ликвидност, унгарската OTP е извън Еврозоната и е от страна, където управляващите през последните години имаха сложни взаимоотношения (особено с чуждестранните банки) и бяха критикувани за погазване на независимостта на централната банка, уточняват още от асоциацията.

От АЗП обявиха и че предупреждават Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), БНБ и Комисията на финансов надзор да внимават с одобрението на сделката между Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк.

Смятаме, че тя ще доведе до господстващо положение на пазара, а крайният резултат ще бъде за сметка на обикновените граждани-потребители, които може да попаднат в ръцете на колекторските фирми, пише още в позицията, подписана от Пейо Майорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови