Асен Василев и Комитова пратиха на Гешев 61 папки за далавери в АПИ

OFFNews 20 юли 2021 в 10:33 5983 1

Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова изпратиха днес сигнал до Главния прокурор на Република България Иван Гешев.

В него се сезира Прокуратурата на Република България за действията на Агенция „Пътна инфраструктура“ по разходването на средства от държавния бюджет на Република България, установени в хода на съставянето на анализ за разходването на средства от държавния бюджет от Министерството на финансите въз основа на документи и справки, предоставени от АПИ.

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)“.

Според министрите, решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема. Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.

Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Общо сигналът съдържа 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови