Асарел се отказа да добива злато в Трън

OFFNews 14 юни 2017 в 19:28 24059 3

"Евромакс Сървисиз", част от групата на "Асарел-Медет" обяви, че оттегля проекта си за добив на злато в района на Трън.

Инвеститорът обяви това в отворено писмо до жителите на община Трън. В неделя на референдум в общината 94% гласуваха против добива на злато в района. Въпреки че Върховният административен съд още не се е произнесъл по законността на референдума, Евромакс се отказва от плановете си да разработва мина "Злата".

Не можем да си позволим 100-милионна инвестиция, ако няма конструктивен диалог. Проведената кампания, гласуването и резултатът от референдума са показателни, че в момента в Трън няма благоприятна инвестиционната среда за "светъл" бизнес, са основните аргументи в писмото.

Ето и целия текст на отвореното писмо, което най-напред беше разпространено от местния сайт Zapadno.com:

Уважаеми жители на община Трън,

Този процес на комуникация, който ние искахме да бъде диалог и да следва законово установената процедура, а някои нарекоха битка и война, завърши с триумф на изкуствено създадените страхове.

С нашето инвестиционно намерение предложихме дългосрочно създаване на реална добавена стойност. За да отговорим максимално на Вашите очаквания, подходихме отговорно, променихме проекта и ограничихме дейността в района на някогашната мина „Злата“, заради която в герба на Трън има златни миньорски символи.

Както към всичко останало, така и към последните събития ще проявим отговорно отношение. Многократно и ясно сме заявявали, че виждаме смисъл от 100-милионна инвестиция, само ако има конструктивен диалог. Можем да мислим и работим ефективно за благоденствие, социален и икономически успех, само ако го постигаме съвместно и получаваме подкрепа от местните общности.

Независимо как ще се произнесе съдът за законосъобразността на референдума, за нас проведената кампания, гласуването и резултатът остават показателни за инвестиционната среда в Трън. Тази среда в момента няма как да се приеме като благоприятна за реален „светъл“ бизнес, нито за постигане на хармонични отношения с местната общност, каквато е нашата кауза. Ние залагаме единствено на професионализма и създаването на реална добавена стойност.

В тази връзка обявяваме, че на този етап се оттегляме от Трън и преустановяваме работата на Информационния център. Ще преоценим цялостно реализацията на проекта за възстановяване на златодобива в някогашната мина „Злата“.

Желаем успех на всички, които желаят да инвестират и работят в община Трън.

С уважение,
„Евромакс Сървисиз“ ЕООД

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  7506

  3

  На времето кой ги питаше дали искат или не искат мина?
  Ама и глезотии с този ЕС!!
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите