Артекс организира протест пред МРРБ заради ''Златен век''

OFFNews 20 юни 2021 в 15:40 4138 0

Протест в защита на строителството на небостъргача "Златен век" организира "Артекс инженеринг" пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството в понеделник от 8:30 ч., съобщава в прессъобщение компанията.

„Златен век“ е символ на борбата ни за честна, независима и предвидима бизнес среда в България! - твърдят оттам.

Изграждането на сградата в София бе спряно след скандала с купените апартаменти на занижени цени от политици. Заради него вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов се раздели с партията и поста си, правосъдното министерство напусна тогавашният министър Цецка Цачева, оставки подадоха двама зам.-министри.

Строителството за "Златен век" бе подновено след решение на Върховния административен съд от май. То отмени заповед на ДНСК за спирането му. В интервю за "ТВ+" и "ТВ1" през седмицата служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че се проверява валидно ли е разрешителното за строеж на "Златен век".

"През цялата си близо 30-годишна история ние, от АРТЕКС, винаги сме уважавали върховенството на закона, съобразявали сме всяка своя дейност с изискванията му и сме превърнали безусловното придържане към етичните бизнес стандарти в своя корпоративна ценност - пишат в прессъобщение от компанията. - Това е и причината никога да не сме получавали нито лев от обществени поръчки, от европейски, държавни или общински фондове. Инвестираме в най-добрите стандарти за качество и не правим компромиси с ценностите си. Затова клиентите ни се множат и АРТЕКС е безапелационен лидер в строителния бранш в България."

Оттам напомнят, че са построили повече от 65 обекта, отличени с награди "Сграда на годината" и уверяват, че влагат иновативни и съвременни технологии и подходи в изграждането на домовете на бъдещите поколения.

"Гордеем се с постигнатото и с това, че можем да осигурим работни места и прехраната на стотици български семейства! Вярваме, че препятствията са само част от пътя към успешното реализиране на един от най-смелите ни проекти – сграда „Златен век“", пишат от АРТЕКС.

Оттам заявяват:

"Ние не участваме в политиката и не желаем да ни превръщат в заложник на политически интриги и междуинституционални противоборства. Намираме за недопустим институционалния тормоз, на който бяхме подложени преди две години. Съдът отмени незаконосъобразната заповед на ДНСК за спиране на строежа и постанови, че нашата сграда отговаря на всички нормативни и технически изисквания. Нещо повече - два съдебни състава изрично потвърдиха в мотивите си към съдебните решения по казуса, че Разрешението за строеж на сградата "Златен век" ще бъде валидно най-малко до 19.11.2022 г.!

Сега, когато след цели две години незаконно спиране на строежа, строителството беше възобновено, отговорните институции отново се готвят да се поддадат на силния политически натиск и да издадат поредния незаконосъобразен акт за спиране на строежа. Отказват да чуят нашите правни аргументи, но което е по-страшно - отказват да зачетат изводите, направени от българския съд по въпроса за валидността на разрешението за строеж.

Няма да търпим нова проява на административен произвол и няма да се поколебаем да защитим конституционните си права с всички законови средства. Решени сме този път да потърсим правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Нашият протест не е политически, ние не искаме оставки и не се вълнуваме от едно или друго персонално назначение. Днес протестираме, защото настояваме да се спази законът и да се уважи решението на съда!

Защото искаме да построим сградата "Златен век", за която имаме валидно разрешение за строеж! Защото се надяваме, че все още не е късно компетентните органи да преосмислят позицията си и да вземат мъдро, правилно и отговорно решение по случая!

Защото искаме стабилна и предсказуема бизнес среда, основана на принципите на правовата държава!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови