АПИ: Започва строителството на Околовръстното от Тракия до Младост (снимки)

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2019 в 18:35 7905 0

Започва строителството на над 6 км от Софийския околовръстен път II-18 в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и средствата са от републиканския бюджет. 

В момента се извършва подготовка за същинските строителни работи, съобщи АПИ. 

Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитния трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. 

Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път. 

Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела - п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др. 

Изпълнител на строително-монтажните работи на участъка от път II-18 от км 35 до км 41 е „ГБС - Инфраструктурно строителство“ АД. Стойност на договора за проектиране и СМР е 142 741 559,46 лв. с ДДС. 

Строителният надзор е възложен на Обединение „СОП –ЮГ 2018“, в което участват: „Консултанстка инженерна група“ ООД, „Айси консулентен цивилтехникер“ ООД, „Ипсилон консулт“ ЕООД, „ПИ ЕС КОНСУЛТ“ ЕООД и „ТРЕНКАДИС“ЕООД. 

Техният договор е за 1 856 808,00 лв. с ДДС, уточнява АПИ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо