Американският петролен гигант Chevron напуска България

OFFNews 28 май 2014 в 12:59 7331 24

Американският петролен гигант Chevron напуска България, съобщи "Капитал Daily". Вчера новината, за която все още няма официално потвърждение, беше разпространена и от бившия посланик на България в Москва Илиян Василев чрез блога му.

От 2011 г. компанията има разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна Бългаия за 5 г. Тя обаче не може да работи на българска територия заради наложения от парламента мораториум върху фракинга.

"Новината не е изненада. Вероятно малцина знаеха, че Шеврон имат офис в страната и реално работеха, за да може в случай на отмяна на мораториума да възобновят своята работа по лицензията за проучване", пише в блога си Илиян Василев.

"Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ.

...

Оставям настрана кампанията на екоактивистите срещу Шеврон и срещу шистовия газ - тя бе очаквана и съвсем не е специфична за България. Единствената разлика, че у нас зависимостта от руските енергийни интереси и най-вече „пленяването на държавата“ от специфични интереси е в порядък по-висок от страни като Полша, Румъния и дори Украйна.

Проблемът със зависимостта от един доставчик за България е лесно решим въпрос, но никой реално не го желае. Толкова е прекършена волята ни, че дори не искаме отстъпки от цената природен газ, въпреки че Газпром в момент се съгласява на това с повечето си купувачи", пише Илиян Василев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!