Александър Дунчев: Държавата губи два до три пъти пазарната цена на дървесината

"Облагодетелствани са фирми с политически протекции. Кражбите в горите са в резултат на политически схеми", казва бившият шеф на Агенцията по горите

OFFNews 23 януари 2022 в 10:57 3232 0

"Изваждането на Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите е процедура, която се прави регулярно. С коалиционното споразумение беше решено да бъде създадена независима държавна агенция към министър-председателя. Това е в отговор на обществения интерес горите да бъдат оценявани като изключително природно богатство и да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност. Управлението на горите трябва да е независимо. Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси".

Това каза пред БНР инж. Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" във връзка с все още бавещото се преструктуриране, договорено между коалиционните партньори. Инж. Дунчев ръководеше на Агенцията по горите по време на двата служебни кабинета на президента Румен Радев.

По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система.

"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев... Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, тоест, схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината. Това облагодетелства фирми с политически протекции... Кражбите в горите са в резултат на политически схеми", казва Дунчев.

Според него няма пари за механизиран дърводобив.

"Работниците бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България", посочи Дунчев.

Според него шансът за реализиране на реформата е в това, че "обществото е осъзнало колко важни са горите".

"Има огромна обществена и професионална подкрепа за държавна агенция. Не виждам коя партия би устояла на този обществен натиск. В Народното събрание имаме готови законопроекти... Имаме пълна подкрепа от министър-председателя за горската реформа", добави Дунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови