АИКБ: Цените на храните трябва да паднат, за да влезем в еврозоната

OFFNews 07 февруари 2023 в 14:33 6696 3

Васил Велев

Снимка БГНЕС/архив

Цените на месечна база трябва да тръгнат надолу, заяви Васил Велев

Българският бизнес ще подкрепи правителството в усилията му за търсене на механизъм за намаление на цените на храните, защото първият приоритет за деловите среди на България е влизането на страната в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Това каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Решението за еврозоната ще се взема през май и по тази причина страната трябва да покаже воля за решителни стъпки, буквално през следващите два-три месеца, да овладее инфлацията и цените на месечна база да тръгнат надолу, допълни Велев. 

Основната опция за намаляването на цените на храните е намаляването на ДДС, но без действащ парламент това няма как да се случи, дори и при много голямо желание на настоящото правителство, каза пък Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението "Храни и напитки България". Според нея няма административни мерки, които могат да се приложат и да дадат положителен ефект. 

Васил Велев и Яна Иванова коментираха заявеното от премиера Гълъб Донев намерениe на второто служебно правителство да насочи усилията си към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки. По негова инициатива днес в Министерския съвет се проведе работна среща с участието на министри и шефове на агенции, за да бъде представен анализ на образуването на цените и да се търсят възможните решения за спиране на поскъпването. 

Според Велев, за да бъде постигната целта - влизане в еврозоната, търговските вериги също трябва да направят да ограничат стремежа си към по-големи печалби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

3

Октим

07.02 2023 в 17:19

Ако цените на храните са причината, то Германия (например) би трябвало да бъде изхвърлена с шутове от Еврозоната, тъй като всеки Божи ден те (цените) хвърчат все по-нагоре и нагоре! И краят не се вижда!

5827

2

pisnamiotmutri

07.02 2023 в 15:48

А защо се позволява да се качват след реклама на ГЕРБ във фейсбук?

22547

1

dolivo

07.02 2023 в 15:44

молебен за падане?