Quantcast

АЯР готова да одобри проекта "Белене" до седмица

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2014 в 17:47 2761 4

Замразеният строеж на АЕЦ

Агенцията за ядрено регулиране е готова до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене", който бе спрян през 2012 г. Това обяви днес пред агенция ИТАР-ТАСС председателят на АЯР Лъчезар Костов.

"Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на нашата агенция е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови сме да одобрим проекта", заяви председателят на АЯР, цитиран от руската информационна агенция.

От публикацията не става ясно дали Лъчезар Костов говори за чисто процедурна оценка на АЕЦ „Белене“ от страна на АЯР или прави политически анонс за проекта. Той бе спрян от правителството на ГЕРБ точно когато лицензирането от Агенцията за ядрено регулиране бе на финалната права.

От година Националната електрическа компания (НЕК) и руската компания "Атомстройекспорт" водят арбитражно дело заради спирането на проекта и отказа на България да плати поръчано и изработено оборудване за отменения строеж.

Запитан за проекта за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" с технология на американската компания "Уестингхаус", Костов коментира, че той едва ли ще бъде реализиран толкова бързо, колкото правителството твърди. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2014 в 19:48

Да допълня само-Българското правителство да не лази пред Путин на колене,а да защити достойно, справедливо Българската страна в този конфликт.Още повече ,че българската енергетика не се нуждае от тези допълнителни мощности ,тя и АЕЦ Козлодуй не работи с пълния си капацитет.А скъпият ток ,който плащаме ,не е защото не ни достигат мощности ,а защото имаме некадърници в управлението на държавата!

19.02 2014 в 19:41

За колко години една Франция например би построила една ядрена електроцентрала с 2 реактора/вече малко поостарял модел/ -за 5 /за 15 / за 30!Всеки случай -за 30 е категорично грешен отговор!Това е най -голямата корупционна сделка ,която дори не е завършена,или по-точно строежът е на ниво "бетониран жабарник".Между руски /даже по-точно съветски/ и български фирми са хвърчали милиарди,а няма нищо на лице!България е ощетена ,и това го доказа комисията която беше създадена по инициатива на ДСБ в предишното Нар.събрание!Събраните факти и документи са дадени на прокуратурата...

19.02 2014 в 18:35

с 20 години закъснение и милиарди загубени поради пропаганда и чужди интереси най накрая ще започне строителството на 2-ра атомна

19.02 2014 в 18:16

Този човек да бъде моментално свален от поста, осъден и вкаран в затвора за предателство.
Отъкде накъде шибан боклук ще ми дава оценки пред ИТАР ТАС на всичкото отгоре? АБЕ ТИ НА КОЯ ДЪРЖАВА СИ ГРАЖДАНИН, БЕ БОКЛУК МРЪСЕН!?!!!!!