Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на ТЕЦ 'Варна'

OFFNews 13 септември 2018 в 11:02 5217 0

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е закупил 70% от ТЕЦ "Варна", което го прави мажоритарен собственик на дружеството, съобщи в. "Капитал".

Това е вторият случай, в който името на Доган влиза официално в регистъра като собственик на търговско дружество.

Управители на фирмата "Сигда", стопанисваща електроцентралата, остават бившият транспортен министър Данаил Папазов и неговият син Станислав.

ТЕЦ "Варна", който не работеше близо 3 години, беше закупен през декември 2017 г. от семейство Папазови за 48,5 млн. евро от CEZ, припомня "Капитал".

Сделката, с която Доган е купил от Станислав Папазов 36% от "Сигда", а от сестра му Ивелина - 34%, е сключена в началото на август.

ТЕЦ-ът бе съживен, основно благодарение на държавна помощ и без реално да произвежда ток. Това стана чрез студения резерв - мощности, които не работят, но получават пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани. Дни преди влизането на Доган в централата тя спечели търгове на ЕСО за студен резерв от 1 август до средата на следващата година, за което ще получи 27,4 млн. лв.

Това е второто официално бизнес начинание на почетния лидер на ДПС. На 19 октомври 2017 г. Ахмед Доган и Румен Гайтански – Вълка са регистрирали хидроложката фирма "Уотър-Витал" с капитал от 20 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!