Агенцията по храните откри огнище на африканска чума в Карлуково

OFFNews 10 август 2023 в 15:23 2325 0

БАБХ

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на ловешкото село Карлуково, което се намира в община Луковит.

Ветеринарните инспектори са намерили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС. 

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището.

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от общ. Ябланица, обл. Ловеч; както и селата Кунино и Стояновци от общ. Роман, обл. Враца.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът на свинята. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването. 

БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика