АЕЦ Белене не бил погребан, парламентът ще решава

OFFNews 05 февруари 2021 в 15:30 2582 0

Теменужка Петкова

Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ "Белене" или наличното оборудване да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол на въпрос относно приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика и бъдещето на АЕЦ "Белене".

Петкова каза, че в Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е посочено, че на България ще са необходими в следващите години 2000 мегавата базова ядрена мощност. В проекта за енергийна стратегия, която е представена и в парламента, също се посочва, че на страната ни ще трябва нова ядрена мощност от 2000 мегавата.

"Каквото и решение да се вземе оттук нататък, то това ще бъде решение на българския парламент", посочи Теменужка Петкова. Тя допълни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ "Белене", през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Изготвен доклад е показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на АЕЦ "Белене" да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". В момента работна група изготвя правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект. След като бъде готов този анализ, окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от парламента.

На 13 октомври премиерът Бойко Борисов се появи на живо във фейсбук от поляна пред ядрената в Козлодуй и тогава каза, че руският реактор, който беше купен след съдебно решение от Русия ще бъде поставан в първата и единствена атомна централа у нас. Посещението на Борисов и Петкова в Козлодуй се случи по-малко от две седмици, след като в България на официално посещение беше американският помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън. Той коментира, че правителството трябва да спре да се занимава с остарелите технологии по изграждането на втората ни атомна централа "Белене" и препоръча да се обърне внимание на действащата АЕЦ "Козлодуй".

Вчера АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с "Уестингхаус Електрик Швеция" за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас.

Днес Петкова бе попитана дали нашето рязко обръщане на посоката се дължи именно на това посещение на американски представител. Министърката обаче отрече, обясни, че САЩ са стратегически партньор в енергетиката, но все пак ние сме взимали своите решения суверенно.

Петкова опита да даде отговор и на въпрос за влизането на азерския газ в България, който теоретично трябва да получаваме от тази година. Интерконекторът с Гърция, през който трябва да минава горивото, обаче не е готов - вече 11-а година. Петкова обаче обясни, че ние просто сме сключили договор с Гърция и ние получаваме азерски газ от връзката на Кулата Тоест той реално е от Азербейджан, но от количествата, които са минали през Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews