АДФИ установи завишение на сметките от над 18 млн. лв. само по един договор за строежа на 'Хемус'

Глобени от агенцията кметове плащали санкциите с пари на общината, обяви Стефан Белчев

OFFNews 11 юли 2022 в 18:59 4392 1

Белчев

Снимка Кадър бТВ

Стефан Белчев

Завишение на сметките от 18 073 247 лв. само в една инхаус процедура по договор на Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" ЕАД за строежа на автомагистрала "Хемус" е открила Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви директорът й Стефан Белчев пред бТВ. Допуснато е и заобикаляне на Закона за обществените поръчки. 

"При нашия преглед на договорите от "Автомагистрали" с подизпълнителите се доказва, че това са огледални договори на тези, които АПИ е възложила на "Автомагистрали". Това е заобикаляне на закона", каза Белчев.

От думите му стана ясно, че глобени от АДФИ кметове са плащали санкциите си с пари на общината. Във ведомството са установили, че след наложена глоба при тях постъпват пари не от сметката на санкционирания кмет, а от тази на общината, въпреки че отговорността винаги е лична. 

Тепърва ще се правят проверки дали кметовете са възстановявали парите към бюджета.

Белчев призна, че докладът на АДФИ за откритите нарушения на договорите по възлагане на строителство на автомагистрала "Хемус" стана повод за размяна на реплики от страна на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовото министерство. На партийно мероприятие в Бургас през уикенда Борисов обяви, че агенцията не е установила никакви нарушения.

От министерството пък отговориха, че има "ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на участъци от АМ "Хемус".

Стефан Белчев обясни, че са извършени пет проверки в АПИ от началото на 2021 г. до момента. Четири от тях са възложени от Софийската градска прокуратура и Спецпрокуратурата. Има и една от финансовия министър. АДФИ работи по указания на държаното обвинение, уточни Белчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови