32% по-скъп газ през юли иска ''Булгаргаз''

OFFNews Последна промяна на 06 юли 2022 в 21:28 1257 3

Людмил Йоцов

Снимка БТА/Минко Чернев

Людмил Йоцов, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Людмил Йоцов, цитиран от БТА.

Това е увеличение на цената с 32 процента, посочи той пред членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД,

Цената на природния газ за юни, утвърдена от КЕВР, бе 141,36 лева за мегаватчас.

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурена синьо гориво и за август. Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, каза директорът на "Булгаргаз".

"Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото - не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по "Северен поток" цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ", каза Йоцов в отговор на въпрос. Цената на природния газ сега е по-висока, защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

"Булгаргаз" е на печалба от 11 млн. лева за първите пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от "Газпром", въпреки че не получава суровина от компанията. Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на "Газпром" за този капацитет, защото по думите му той е търговска тайна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5483

3

pisnamiotmutri

06.07 2022 в 22:58

''Цената на природния газ сега е по-висока, защото ползваме краткосрочни договори''

Все пак опозицията, която е нова коалиция сигурно ще подхване темата и ще я раздуе в паника.

-3085

2

евроатлантик

06.07 2022 в 22:46

Циркъттрагедията тепърва предстои...

384

1

137

06.07 2022 в 21:52

По-евриното май излезе по-скъпо. Is anyone surprised?