3 евро на месец ще е месечната такса за тол бордовите устройства в тировете

OFFNews 06 юни 2019 в 19:27 5067 0

Тол таксите ще се определят според теглото на превозното средство, осите, еко стандарта и вида на пътя, по който се движат камионите и автобусите. За самото плащане ще има два варианта - автоматично (чрез GNSS устройство или GPS тракер) и ръчно (с пътна карта за определен маршрут и фиксирано време). Това стана ясно по време на пресконференция на "Интелигентни трафик системи" (TоllPass), които са официален партньор на АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“).

Българската тол система е най-съвременната в цяла Европа, представлява GPS технология от т.нар. free flow тип. Това означава, че aко шофьорът е избрал да постави бордово устройство, няма да се налага да търси тол станции или каси за плащане. То се осъществява автоматично и не е необходимо хората да спират някъде, за да плащат. Това се отнася за тежкотоварните камиони над 3.5 т и за автобусите над същия тонаж. Това обясни Иван Георгиев, търговски директор на „Интелигентни трафик системи“.

От TоllPass ще предлагат бордови устройства на австрийската компания Kapsch, която е световен лидер в този пазарен сегмент. Компаниите превозвачи няма да ги закупуват, а ще трябва да внесат само определен депозит за уреда, който ще им бъде възстановен след края на договора. За бордовите устройства ще има само месечна такса, която ще е около 3 евро на месец, такса, която ще покрива услугата на мобилния оператор, чиято сим карта е вкарана в апарата.

Тарифите, по които ще се плащат тол таксите, все още не са определени, но се очаква разходите за транспортните фирми да скочат драстично след старта на новата система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови