25 проекта от научната дейност ще получат безвъзмездно близо 7 млн. лв.

OFFNews 01 декември 2020 в 11:47 1682 0

Снимка Архив

25 проекта от научноизследователската и развойната дейност ще получат близо 7 млн. лв. по 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, менажиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката. 

Проектите ще получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 978 362 лв., а агенцията предоставя финансова подкрепа в размер на до 500 000 лв. за проект. Договорите с 25-те кандидати, одобрени за финансиране, предстои да бъдат подписани.

Класираните проектни предложения попадат в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Те са в четири тематични области: "Информатика и информационни и комуникационни технологии", "Мехатроника и чисти технологии", "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" и "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии".

Целта на фонда е да се насърчи научноизследователската и развойната дейност за повишаване конкурентоспособността на родния бизнес, като насърчава развитието на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги. 

В предишните си 10 конкурсни сесии са финансирани над 500 проекта с над 90 милиона лева в сферата на информационните и комуникационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, творческата и развлекателната индустрия и други.

Раздадени са 356 ваучера на малките и средни предприятия на обща стойност 6 млн. лв. по процедурата "Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии".

Ваучерите се изпращат по куриер заради влошената епидемиологична обстановка в страната, като предоставянето е постоянен процес до достигането на общо 450 броя ваучери по схемата. По индикативна програма ваучерната схема ще подкрепи 450 предприятия с бюджет над 9 милиона лева, предоставяйки 2 типа ваучери - за 5 000 лв. без ДДС за изготвяне на уеб сайт или приложение, и за 20 000 лв. – за дигитален маркетинг, оптимизиране на процеси и/или осигуряване на кибер и информационна сигурност.

Целта на ваучерната схема е да подкрепи дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, насърчавайки използването на нови, базирани на технологични решения бизнес модели, като същевременно с това им помогне в преодоляването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи създаването на нови бизнес партньорства между секторите на ИКТ и производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови