14,7 млн. лв. влизат в бюджета от продажба на въглеродни квоти

OFFNews 18 декември 2013 в 15:16 2139 0

ТЕЦ
ТЕЦ "Марица изток 2" - най-големият емитент на въглероден диоксид в страната

14.7 милиона лева, постъпили от продажба на въглеродни квоти на българските предприятия, ще бъдат преведени в бюджета на министерството на икономиката и енергетиката. Днес Министерският съвет гласува постановление за допълнителните разходи на министерството.

Съгласно актуализацията на тазгодишния бюджет, парите от продажба на квоти ще бъдат преведени на Националната електрическа компания за покриване на разходите й по изкупуване на по-скъпата възобновяема енергия. Очакваните постъпления от продажба на въглеродните разрешителни за тази година са общо 236.2 млн. лева.

Прехвърлянето на приходите от въглеродната търговия към НЕК за компенсиране на харчовете й за зелена енергия бе една от мерките, които управляващите предприеха за задържане на ниска цена на електроенергията.

От тази година българските предприятия, които съгласно европейските директиви са задължени да участват в европейската въглеродна търговия, получават по-малко безплатни въглеродни квоти (1 квота е разрешително за изпускане на 1 тон въглероден диоксид). Те купуват квотите си на търгове, организирани от администратора на националния регистър за търговията с квоти – Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови